Най-горещата новина от световните финансови пазари днес е, дали цената на петрола ще се удвои и ще достигне цена от $200 за барел към края на 2008 г.

Опционните контракти при цена $200 за барел, са се увеличили десетократно през последните два месеца до общо 5 533 броя, което е рекорд за подобен дългосрочен период. Тези договори за бъдещо изпълнение, са най-евтиния начин за спекулации на енергийните пазари, като успяха да нараснат с 36% от началото на декември до върховата точка при $100.09 за барел на 3 януари 2008 г.

Докато анализаторите от Merrill Lynch и UBS предупреждават инвеститорите да се готвят за най-големия срив на стоковите пазари от 2001 г. насам, спекулантите са твърдо убедени, че ще изкарат добра печалба от седмата поред година с ръст в цените. Търсенето на суровината ще нарасне с 2.5% през 2008 г., според данните на Международната енергийна агенция. Щатските запаси на суров петрол обаче, достигнаха най-ниската си точка от 2004 г. насам. Мексиканското производство е в застой, а Саудитска Арабия изостава с откриването на нови добивни полета.

Световното потребление на петрол ще достигне връх при 87.8 млн. барела дневно тази година, което е с 2.1 млн. барела повече от средното ниво през 2007 г. Дневният добив на петролната суровина в Нигерия, представлява горе-долу колкото очаквания световен ръст в потреблението. Китай ще е отговорен за ръст от 5.7% в потреблението си, като дневно азиатската страна ще харчи по 8 млн. барела.

Производителите на суровината се притесняват, че вече работят на почти максимум капацитет и скоро няма да могат да задоволяват бясно нарастващите световни нужди. Саудитска Арабия, която е най-големия световен производител, обяви че има забавяне в плановете за стартиране на добива от полето „Хурсания", притежаващо дневен капацитет от 500 000 барела. Новоразкритото петролно находище „Тупи" в Бразилия, което лежи на 8 км. под океанската повърхност, ще започне да се експлоатира едва след 5 години.

Мексиканската държавна компания Petroleos Mexicanos, преживя 40% спад в добивите от третото по големина в света поле „Кантарел". Продължаващите геополитически проблеми в Нигерия, доведоха до понижаване в производството с 11% от декември 2005 г. насам.

Прогнозите на Deutche Bank пък са, цената на петрола да се понижи до $80 за барел през 2008 г., в следствие на слабото икономическо развитие в САЩ и света.