Йената се търгува на едномесечни дъна срещу долара, след всеобщ спад, породен от нарасналия производствен сектор в целия свят, който провокира търсене на рискови покупки. Пазарът закрива голяма част от позициите, търсещи сигурност от миналата седмица заради предстоящ военен удар срещу Сирия, тъй като напрежението намаля заради решението на президента на САЩ Барак Обама да търси одобрение от Конгреса, коментира finance.bnr.bg.

Съотношението долар/йена спадна до 99.70, което не се беше случвало от 2 август, а сутринта даже се търгуваше на 99,46. Положителен технически сигнал е пробива на зелените пари над формиран след месец май триъгълник, въпреки че дилъри отбелязаха, че офертите от японските износители и свързани с опции продажби около нивата от 100 ограничават засега растежа.

Все пак долара ще остане добре подкрепен при очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява стимулите след редовното си заседание на 17-18 септември освен излизащата в петък трудова заетост не се окаже голямо разочарование.

Последното покачване на долара дойде при затворени в понеделник финансови пазари в САЩ и след изследвания показали солиден растеж на производствения сектор в Европа и Китай. Данните увеличиха шансовете за широко възстановяване на световната икономика, благодарение на съживяването на американската икономика.

При силата на долара, еврото остана близо до едномесечното дъно от 1.3173, което удари през миналата седмица, въпреки окуражителния PMI индекс в Европа. Сутринта котировките бяха 1.3187 и все така близо до 38.2% корекцията на ралито от 9 юли до 20 август.

Австралийският долар поевтиня след слаби местни данни за продажбите на дребно, въпреки че задържа голяма част от вчерашните печалби постигнати благодарение на рисковите покупки и преди решението за лихвите в Австралия. Валутата за кратко достигна 0.90 срещу американския си съименник преди да отстъпи на 0.8980. Нивата не са далеч от 3-годишното дъно на 0.8848, което достигна миналия месец.

Прогнозите на икономистите за днешното решение на централната банка бяха да остави лихвите без промяна на рекордно ниските нива от 2.5%. Това дава възможност за известно покачване на австралийския долар.

Пазарът наблюдаваше и другите високодоходни валути, някои от които бяха сериозно поразени от опасенията, че идва края на стимулите на ФЕД, което накара инвеститорите да пренасочват средства обратно към американските пазари. Днес повечето азиатски валути бяха стабилни.