С непрекъснатите коментари от страна на азиатски и други световни банки по отношение на засиленото търсене на евро за попълване на валутните им резерви, инвеститорите припомнят, че лесно може да се стигне по логически път до този феномен.

Само през декември, месец, в който финансовите инструменти на развиващите се пазари се изстреляха до небесата, валутните резерви на редица централни банки също отскочиха, заради направените пазарни интервенции. Целта беше да не се позволи на „екзотичните" валути прекалено бързо да поскъпнат и да направят износа на експортно-ориентираните страни прекалено скъп.

Руските валутни резерви се покачиха с невероятните $15.8 млрд. само за периода ноември-декември. Тайван покачи валутните си резерви с $1 млрд., Южна Корея с $4.7 млрд., Индия с $4.5 млрд., а Сингапур с $3.4 млрд. Китайските валутни резерви се задържаха към края септември 2006 г. на ниво $987.9 млрд., като вече са доста над $1 трлн.

По-голямата част от тези резерви се очаква да останат в доларова валута, прогнозират анализаторите. Ако дори само 10% от месечните валутни резерви на развиващите се пазари (не се включват тези на Китай!), бъдат обменени наведнъж от долари в евро, ще направят сериозно дневно движение и паника на пазара. По този начин доларът ще се срине, а родните им валути ще поскъпнат и ще направят износа за САЩ доста скъп и неизгоден.

Въпреки всичко, дори да се материализира подобно движение в мулти-трилионния Forex пазар, това няма да измени дългосрочня тренд на пазара, което може да е малко успокоение за валутните спекуланти.