Правителството на Великобритания започва в понеделник операция по спасяването на четирите най-големи банки в страната HBOS (Ейч Би Оу Ес), Royal Bank of Scotland (Роял банк ъв Скотланд), Lloyds TSB ("Лойдс Ти Ес Би") и Barclays ("Барклис"). Това пише в днешния си брой "Сънди таймс", цитиран от БТА.

Според лондонския вестник в понеделник тези банки ще поискат 35 милиарда британски лири. Безпрецедентната спасителна мярка ще направи държавата най-голям акционер в поне две банки - HBOS и Royal Bank of Scotland.

"Сънди таймс" не посочва източника на тази информация, поместена на неговия уебсайт. В материала се казва, че Royal Bank of Scotland, чиято пазарна цена е спаднала до 12 милиарда лири, ще поиска от правителството в Лондон да му отпусна 15 милиарда лири в брой.

"Сънди таймс" твърди, че HBOS - най-големият доставчик на ипотечни кредити в страната, ще поиска 10 милиарда лири, а "Лойдс" и "Барклис" - съответно по 7 и 3 милиарда лири.

Федералното правителство в Германия също се готви да спасява банки след като се включи в спасителната акция на ипотечната банка „Хипо рийл истейт". Нашата цел е да приемем законите, за да се успокои пазара, заяви за „Ханделсблат" представител на правителството. Спасителният пакет ще бъде на обща стойност от 300 до 400 милиарда евро.