Виетнам излиза от сянката на своят гигантски съсед Китай, коментира руската бизнес медия „Ведомости". Азиатската банка за развитие нарича Виетнам „новата звезда" на световната икономика.

През ноември Виетнам стана 150-тия член на СТО. 30 години след победата над Америка и 20 години след началото на реформите, по икономически темпове Виетнам изпреварва всичките си съседи без Китай, а по темп на ръста на износа - дори и самата Китайска машина.

Икономическата столица на Виетнам е Хошимин, наричан от местните жители, както и преди 30 години, Сайгон. В него новите индустриални обекти сякаш изникват от земята, защото евтината и качествено работеща работна ръка прави производството на виетнамска територия изгодно.

Сайгон, епицентърът на виетнамското икономическо чудо, е с население 6,5 млн. души. Виетнам се радва на няколко преимущества пред Китай и другите съседни държави. От първостепенно значение е младата възраст на нацията. 60% от 84 милионното население на страната е по-младо от 27 г. Заплащането едновременно с това е доста по-ниско - БВП на глава в Китай е  $1944, а във Виетнам - $655.

„Виетнам - това е отговорност, срокове, порядъчно изпълнение на договорите"; „В Китай е по-евтино, но качеството е по-ниско от Виетнам" - коментират руски бизнесмени.

Комунистическата партия на Виетнам държи здраво управлението в ръцете си. Добре се получава засега - за 15 години БВП на глава във Виетнам е нараснал почти 6 пъти. Азиатската банка за развитие оценява, че от 1990 до 2000 г. дялът на населението, живеещ с по-малко от $1 на ден, е спаднал от 51 до 8%. В прибавка на това продължителността на живота се повишава, а смъртността рязко пада.

Икономистите Ранис и Стюърт от Йейл и Оксфорд търсят обяснение за виетнамското икономическо чудо. Според учените, трагедията на слабо развитите държави е невъзможността да се съвместят високите темпове на икономически ръст с човешкото развитие. Ако конюнктурата се промени към лошо, то страна, не развивала достатъчно капитала си, пада в дяволския цикъл на бедността и не може да се измъкне оттам десетилетия подред.

Теорията си Ранис и Стюарт са илюстрирали с шест примера. Трите положителни модела са на Чили, Виетнам и Китай, където няколко десетилетия са инвестирали в човешко развитие: ликвидирали са неграмотността, оправяли са здравеопазването и т.н. Акцентът в човешкия капитал, поставен от Виетнам през 1980те, започва сега да дава плодове. Повторен е успехът на азиатските тигри Сингапур, Южна Корея и Малайзия. Главен фактор за възхода във Виетнам според учените е постепенния отказ от централизираното планиране и политика за открити врати за чуждестранния капитал.

Разбира се, за развитието трябва да се плаща. Идилията на Сайгон - град на велосипедисти, е безвъзвратно изгубена. Въздухът за дишане става все по-малко. Жените в Сайгон се спасяват от смога, праха и птичия грип с очила, кърпи на лицето стигащи до очите и ръкавици до раменете.

Оценката за средната класа на Виетнам е среден доход от $250 за месец за семейство. В Сайгон и столицата Ханой дялът на така определената средна класа е най-висок - до 55%. За забавления виетнамецът от тази прослойка харчи двойно повече отколкото преди три години: 25 долара.

За 11 месеца на 2006 във Виетнам са влезли $8,27 млрд. преки чуждестранни инвестиции, увеличение 1.5 пъти спрямо 2005. Най-активно във Виетнам инвестират съседните държави: тайванските и сингапурските компании, като само японските фирми са вложили за 1988-2006 $7,1 млрд.

Бившото олицетворение на злото, САЩ, с вложени $3 млрд. заема седмото място по инвестиции. А бившата любима Русия е на седемдесето място с малко над $200 млн. Руснаците инвестират в три ключови отрасъла: производство на естествен каучук, добив на нефт и улов и преработка на риба и рибни продукти.

Американската Intel вече два пъти преразглежда инвестиционните си планове. През февруари компанията обяви, че ще построи в Хошимин завод за производство и тестване на чипове за $300 млн. През октомври сумата нарасна на $605 млн., а през ноември достигна милиард, като стана ясно, че площта на завода ще се окаже трикратно по-голяма от планираното. Виетнамските чипове ще излизат от конвейера от 2009 г., а в завода ще бъдат заети 4000 души.

Други проекти, които заслужават да бъдат споменати, са новите металургични комбинати строени от южнокорейската Posco Steel и тайванската Tycoons Worldwide Steel, които ще вложат съответно $1126 млн. и $556 млн. Американската Winvest Investment ще вложи $300 млн. в хотел и казино близо до завода на Posco.