Да бъде променен законът за виното и спиртните напитки, са поискали малките лозари, производители на вино от пловдивски регион. Искането е да бъде вдигнато количеството вино, което те могат да произвеждат до 10 000 литра (100 хектолитра) домашно вино, а не както е сега по закон, 1 000 литра и то само за собствено ползване.

Идеята е подкрепена от депутати от ГЕРБ Пловдив област, които са поели ангажимент да внесат предложението в Комисията по земеделие в Народното събрание и в Министерство на земеделието. Това става ясно от проведената среща между представители от бранша от област Пловдив на регионалното събрание на лозарите и винарите от регион Пловдив в Асеновград, на която са присъствали Васил Грудев - зам.-министър на земеделието и храните, лозари, винари, производители на спиртни напитки, както и народните представители от ПП ГЕРБ Пловдив област Силвия Хубенова и Методи Андреев, съобщиха от plovdiv24.bg.

С промените в Закона за виното между 60 и 70 хиляди семейства, които произвеждат гроздовата напитка ще излязат на светло, според Методи Андреев.

"Искаме да върнем изконното право на лозарите, дадено им от Господ, да произвеждат и продават виното, което правят от собственото си грозде. Знаете, че в момента те си играят на котка и мишка с властите, когато се опитват да пласират винената си продукция. По закон имат право на един тон домашно вино за година и то само за лична консумация. Смятаме, че това не е честно спрямо тях и ще предприемем стъпки да променим закона".

По време на срещата е станало ясно, че депутатите ще настояват малките лозари - производители на вино, да влязат в специален регистър към митницата. Така те ще са задължени преди да започнат продажби да анализират виното в лицензирана лаборатория, която да удостовери, че е безвредно. По думите на Методи Андреев, ако промените станат факт лозарите - винопроизводители ще започнат да плащат към съответната община или в НАП патентна такса. Ще поставят етикет на произведените от тях напитки, на който ще има информация за региона, състава на гроздето, името на производителя.
По време на срещата народните представители от ПП ГЕРБ Пловдив област, освен че са запознали бранша с инициативата за законодателната промяна, но и потърсили неговата подкрепа. Силвия Хубенова и Методи Андреев са пуснали подписка сред присъстващите, с която поискали да получат одобрението на бранша за промените в закона. До края на март те се надяват да съберат 2000 подписа, които да внесат в Народното събрание.