Комисията за защита на конкуренцията наложи глоби за заблуждаваща реклама на "Винпром Пещера" АД, гр. Пловдив

Повод за глобата са рекламните кампании на нискоалкохолни напитки Flirt Tease, Black Ran и вино "Пещерока". Санкцииите за заблуждаваща реклама са в размер на 385 735 лв., представляваща процент от оборота му.

По отношение на рекламните агенции, изготвили заблуждаващите рекламни клипове - "Маккан Ериксон София" ООД, "Арчър Айдиас" АД ( с предишно наименование Рекламна агенция "Лео Бърнет- София" АД), "Камера" ООД и "СИА" ЕАД, Ловеч, КЗК също е наложила санкции на дружествата в размер съответно на 9 990 лв., 29 770 лв., 10 978 лв. и 14 278 лв.

Заради част от процесните реклами, промотиращи нискоалкохолен коктейл Flirt Tease, от периода преди влизане в сила на действащия към момента, комисията е наложила още една имуществена санкция в размер на 50 000 лв. на "Винпром Пещера" АД.

Повод за образуваното производство е постъпил сигнал от СЕМ във връзка с рекламите на няколко вида нискоалкохолни напитки. Разследването на КЗК е установило, че рекламите на нискоалкохолните напитки изцяло наподобяват рекламните послания на съответните спиртни напитки - водка Flirt, уиски Black Ram и ракия "Пещерска", съобщават от антимонополната комисия.

След анализ на въпросните рекламни клипове на комисията смята, че цялостното впечатление, което се създава внушава идеята, че се промотират познатите и наложени вече на пазара напитки водка Flirt, уиски Black Ram и "Пещерска гроздова" ракия. Това е така, защото процесните рекламни спотове са абсолютно идентични като сюжет, герои и съдържание с тези на напитките водка Flirt, уиски Black Ram и "Пещерска гроздова" ракия.

Посочените рекламни клипове са излъчвани достатъчно дълъг период от време по националните ефирни телевизии (bTV, "Нова телевизия" и др. ), които достигат до неограничен кръг потенциални потребители.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание характера и продължителността на нарушението, степента на обществена опасност и необходимостта от съизмеримост на наказанието с икономическото състояние на дружеството.