Надпреварата на компаниите за ядрена енергия за ставащия все по-оскъден ресурс уран доведе до серия корпоративни сделки и поглъщания. Цената на урана е най-висока от 1970те, информира BBC.

Френската компания Areva е на път да купи 18% от фирмата за уран Summit Resources. Инициативата на французите бе предприета, след като компанията Paladin Resources оправи към Summit оферта за враждебно поглъщане на стойност 1 млрд. австралийски долара ($825 млн.).

Японците от Mitsubishi имат намерението да купят 50% от минното обединение за уран CanAlaska.

След като фирмите търсят преимущества чрез ръст на производството на ядрена енергия, логично звучат притесненията, че в скоро време може да има недостиг от уран.

„Ще произвеждаме толкова уран, колкото ни е възможно, за да спрем растящия дефицит, който може да навреди на развитието на ядрената енергетика", твърди Мукхтар Джкишев, шеф на Казатомпром.

Проблемът с недостига на уран е свързан с продължилото години наред пренебрегване на сектора в инвестиционните програми от съображения за сигурност.

Ядрената енергия - независимо от възраженията - се приема за алтернатива на фосилните горива. Цената на урана тази седмица поскъпна с 20% и достигна $113 за фунт.

От Summit Resources са казали, че френската фирма Areva, най-голям в света производител на ядрени реактори - първоначално ще купи 9% дял с опция за придобиване на други 9% след време.

Управителният директор на Summit Алън Егърс е посочил, че покупката на този дял в Areva е част от дългосрочни взаимоотношения между двете компании.

Отговорът на Paladin Resources (с интереси в мините в Намибия) на този ход на Areva ще се разкрие във времето.

В друга сделка за уран, Mitsubishi Development възнамерява да инвестира 11 милиона кандаски долара в блока Западен МакАртур, зона с уранови мини в Канада.  

Инвестицията на Mitsubishi Development, австралийско поделение 100% собственост на японската група Mitsubishi, ще даде на компанията достъп до половината от проекта CanAlaska.

Миналата година също имаше цяла серия сделки в ядрената сфера. През октомври 2006 Mitsui се обедини с руската ядрена фирма „Тенекс" за съвместно разработване на уранова мина, а Sumitomo се свърза с Kansai Electric Power за да разшири проекта си за добив на уран в Казахстан.