Днес, сряда, в Русия влиза в сила закон за стоковите пазари на дребно, който бе приет в края на 2006 година, съобщава РИА Новости. Сега всеки пазар ще има конкретен собственик, който ще носи отговорността за организацията на търговията, реда и продавачите.

Счита се, че най-съществена полза от новото законодателство е новата юридическа форма, която ще позволи да се търси конкретна отговорност от управляващата компания, на първо място във връзка със санитарното законодателство.

Пазарите формират 19% от търговията на дребно в Русия. Но досега те са били извън „зоната на правото": санитарните условия не отговарят на нормите, пазарите се управляват според вътрешни споразумения, а да се открият собствениците на практика е невъзможно.

Според закона пазарите ще се разделят на универсални и специализирани (например за селскостопанска продукция). Те ще имат не само управител, но и паспорт за безопасност. Освен другото, в този документ ще се удостоверява анти - терористичната безопасност на пазара. Ще се състави регистър на продавачите, всеки от които ще има служебна карта със собствена фотография, паспортни данни, име и фамилия.

Според новия закон, на руските пазари на дребно няма да могат да работят чужденци. Влизането в сила на закона е достатъчно основание за разтрогване на гражданско-правен договор с чуждестранен работник. (виж още по темата)

Новите правила за организация работата на пазара неизбежно ще се отразят на цените на арендата, но като цяло официалните лица от търговското министерство не очакват повишение на цените на продуктите. Един от аргументите е, че сегашната инфлация е под прогнозната.

До 1ви януари 2010 всички пазари в Русия трябва да бъдат изцяло приведени в съответствие със санитарно-хигиенните норми. Не съответстващите ще бъдат затворени.

По официални данни, сега в Русия действат 5,2 хиляди пазари на дребно. Над 40% от плодовете и зеленчуците и около 30% от животновъдната продукция руснаците купуват на пазарите. В сектора са  заети 1,2 млн. души.

По прогнози на министерството, след влизане в сила на новите правни условия 75% от пазарите ще се легализират, а 25% ще бъдат закрити. Мястото на закритите пазари бързо ще се заеме от мрежите магазини.