Днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овачаров ще внесе на заседание на Министерския съвет "екшън плана", съдържащ мерките, които трябва да се вземат за възобновяване работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Овчаров обаче отрече спирането на двата енергоблока да предвещава трагична енергийна криза на Балканите, както не се нарушавал и енергийният баланс на страната ни.

Тепърва обаче усилията ще бъдат насочени към изготвяне на общо становище с участието на всички засегнати от спирането на 3-ти и 4-ти блок държави от региона, допълни Румен Овчаров.

Днес Овчаров обяви, че може да се търси евентуалната подкрепа от Турция във връзка с "екшън плана" за спасяването на спрените 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Идеята, която е заложена в "екшън плана", е всеки месец да има по едно значимо мероприятие в подкрепа на възстановяването на дейността на двата реактора.

Това мероприятие трябва да бъде с участието на българските държавни институции, европейски институции и представители на институциите на съседните държави като Гърция и Албания, които вече започват да чувстват недостига на електроенергия, след спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".