Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и бившият председател на Федералния резерв Алан Грийнспан вчера предупредиха, че ще е нужно значително време за възстановяване на глобалната икономика от международната кредитна криза.

Трише е предупредил, че икономиката на Еврозоната в момента свидетелства за значителна пазарна корекция и преоценка на риска. Но ЕС успешно са преминали през няколко общи за всички шокове, включително дотком балона и терористичните атаки на 11 септември.

Трише е горд, че ЕЦБ е действала бързо и решително, за да посрещне нуждата на паричните пазари от допълнителни фондове, когато нормалното функциониране на паричните пазари е било застрашено.

Преди означаващото много заседание за лихвената политика на ЕЦБ в четвъртък, Трише дава сигнали, че е дошло време да се намаляват лихвите. Интуитивно се долавя същата тенденция и в Комисията по монетарната политика на Bank of England, посочва The Independent.

Президентът на ЕЦБ подчертано демонстрира политическата си независимост в контекста на забележките на френския президент Никола Саркози. Той предлага лихвите да бъдат намалени, за да се редуцира и стойността на евро спрямо долара на САЩ, като скъпото евро затруднява износителите в Европа. През последните дни евро отбелязва рекордни върхове спрямо долара и другите основни търговски валути.

Грийнспан вчера предупреди, че пазарът на жилища в САЩ има да измине още дълъг път, преди да се стабилизира. Кризата на вторичните ипотеки е изключително лоша новина за американските потребители. Възможни били и други намаления на цените на жилищата, като се вземе предвид излишъкът от предлагане - но имало и знаци, че кризата в кредитирането стига своя край, тъй като търсенето на по-рискови активи се увеличава.

Грийнспан е казал, че сегашната криза на пазара на жилища е най-лошата в кариерата му. Той очаква поемането от пазара на големите запаси непродадени жилища да бъде продължителен процес, който сега едва е започнал. Това означава допълнителни понижения в бъдеще на цените на жилищата и съответно намаляване на строителството.

Грийнспан в бъдеще очаква още волатилност, която според него е евфемизъм за рецесия.

Кризата на вторичните ипотеки е била катализатор за инцидента, който само е чакал да се случи. „Инцидентът" е засегнал цената на всички видове активи, не само на имотите. От другите анализи, които Грийнспан е направил, научаваме, че най-доброто, на което можем да се надяваме, е забавяне на ръста на съвкупните запаси. Нужна е повече монетарна строгост, за да се задържи инфлацията под 2%. А кредитните агенции действително носят вина - техните рейтинги са били нерелевантни.

Грийнспан е на турне, в което представя мемоарната си книга. Този уикенд бившият председател на Фед се срещна с премиер министъра на Великобритания Гордън Браун.

Грийнспан е повторил, че вижда шансовете за глобална рецесия някъде между една трета и 50%.