Международен екип разработва компютърна система, която може да проведе дискусия с човешко същество, реагирайки на сигнали като тон на гласа и изражение на лицето, съобщава ScienceDaily.

Проектът, известен като SEMAINE, изгражда системата Чувствителен Изкуствен Слушател (Sensitive Artificial Listener, SAL). SAL първо ще възприема изражението на лицето на човека, погледа, гласа му, преди да се обърне към ползвателя.

В контакт с човека SAL ще е в състояние да адаптира реакциите си и да предприема различни действия в зависимост от невербалното поведение na човека.

Проектът SEMAINE е ръководен от германския център за изследване на изкуствения интелект DFKI. Другите партньори са лондонския Imperial College, Университета на Париж, университета Twente в Холандия, Queen's University от Белфаст и Технически университет Мюнхен.

Професор Роди Коуи от Училището по психология в Белфаст казва: „Основно свойство на човешката комуникация е това, че тя е оцветена от емоция. Когато говорим на друг човек, думите носят знаков заряд, който показва какво ни привлича, какво ни отегчава и така нататък. Фактът, че компютрите досега не са правили това, е една от главните причини защо комуникацията с тях се различава от взаимодействието с човек. Също така това е една от причините да ги намираме за толкова отблъскващи".

„SEMAINE и други подобни проекти ще променят начина, по който хората си взаимодействат с технологията. Хората ще говорят на компютъра си в период до 20 години. Когато това стане, спрете за момент и си спомнете, че науките за човека в университета Куинс помогнаха да се положи основата".

„Тези нови разработки зависят от свързването на технологията с релевантното разбиране на хората; в целия свят се признава, че разполагаме с видими преимущества, когато прилагаме психологията, лингвистиката и етиката в процеса на разработване на нови системи".

Професор Коуи е добавил: „Днес, когато използваме технология, ние възприемаме стил на комуникация, който е удобен на машината. Посредством проекти като HUMAINE, SEMAINE и други свързани с тях ще разработим технология на комуникация, която ще бъде удобна на човешките същества".

Европейската комисия субсидира SEMAINE с  €2.75 милиона. Това е първият класиран сред 143 средни по обхват проекта в сферата на когнитивните системи и роботиката.