Xstrata четвъртият по големина производител на мед в света обяви, че е направил враждебна оферта за 5 милиарда паунда за Lonmin с цел да придобие мини в Южна Африка и да диверсифицира производството си на метали.

Xstrata ще предложи 3 300 пенса в налични за всяка акция на Lonmin, заявиха днес от базираната в Цуг Швейцария минна компания.

Това е с 42% повече от цената на акциите на базираната в Лондон Lonmin, които в края на сесията вчера се търгуваха за нива от 2 319 пенса. От Xstrata заявиха, че вече са придобили дял от 8% в Lonmin.

Директорът на швейцарската компания Мик Давис планира да реорганизира мините и инсталациите за извличане на метала от рудата на Lonmin в ЮАР, които намалиха довива заради технически проблеми.

Управляваната от него компания е похарчила $28 милиарда през последните 6 години за придобиване на мини за мед, никел и въглища.

Според анализатори с оглед на близките перспективи за спад на цената на металите, включително на платината добивана от Lonmin, предприетият от Xstrata ход може да се нарече доста опортюнистичен с оглед на това, че след няколко месеца поглъщането би струвало много по-малко на швейцарската компания.

От Lonmin отказаха да коментират изявлението на Давис направено в Муинуи в Южна Африка.

Според Давис операциите на Lonmin са атрактивни, но се нуждаят от известно реформиране на мениджмънта и практиките.

Xstrata, която притежава 34% от Glencore International, най-голямата компания за търговия със суровини, заяви днес и че приходите през първата половина на годината са намалели с 8.3% до $2.75 милиарда, заради понижението на цените на медта и никела, въпреки това печалбата на фирмата е надхвърлила очакванията за $2.6 милиарда.