Вятърни турбини ще увенчаят нюйоркските небостъргачи и мостове и ще изпъстрят крайбрежието на града, а мощните приливи и отливи на река Хъдзън и Ийст ривър също ще генерират енергия, предвижда планът на кмета Майкъл Блумберг, представен във вторник, съобщава Ройтерс.

"Мисля, че ще бъде красиво Госпожа Свобода да изникне на хоризонта и не само да посрещне емигрантите, но и да осветява пътя им с факла, захранвана от вятърна ферма", ще каже днес Блумберг в реч в Лас Вегас по време на Националната конференция за чиста енергия.

Геотермални инсталации и соларни панели по покривите са също възможност, счита кметът-милиардер, чийто втори и последен мандат ще приключи през януари 2010 година. Блумбърг дава възможност на компаниите до 19 септември да предоставят своите иновативни предложения във връзка с амбициозния план на кмета да направи до 2030 година Ню Йорк по-зелен град.

Независимият Майкъл Блумбърг стана известен на нацията с контрола върху оръжията, който той наложи в града си, както и с мащабните си инфраструктурни планове. Блумбърг често критикува политиците заради това, че занимават народа с глупави политически въпроси и прелъстяват гласоподавателите преди изборите, вместо да решават проблемите с енергийната криза, която според него е най-големият проблем на Америка.

Призовавайки за въвеждане на въглероден данък, който "е единственият начин" да се предотврати корупцията, Блумбърг ще добави: „Някои искат система за улавяне и търговия с емисии, което е като да се направят три десни завоя вместо един ляв".

Миналата седмица бе отбелязана петата годишнина от голямото изключване на тока, който лиши 50 млн. души от нормални условия за живот в североизточната част на страната и в Канада, отбеляза Блумберг. САЩ трябва да навакса, твърди той, цитирайки изчисленията, че 20% от електричеството на САЩ до 2030 година трябва да бъде от вятърна енергия, за която ще са необходими 60 млн. долара за преносна инфраструктура.

Управата на Ню Йорк скоро ще принуди собствениците на частни жилищни сгради да започнат да пестят електричество. Нови закони и наредби ще изискват енергийните потребители да получават повече информация за истинската полза от икономията на електричество. "Ще се изисква също и саниране на съществуващите огромни сгради", добавя кметът.