Ръстът на производството на енергия от вятъра е част от програмата на правителството на Великобритания срещу глобалното затоплне. Едновременно с това вятърните електростанции вредят на китовете и делфините и са потенциална опасност, бе казано в доклад вчера, публикуван от The Independent.

Звукът от строителството на ветростанция в морето, например при набиването на пилоните, може да бъде чут от морските бозайници на 80 км. разстояние в плитка вода. Той пречи на чуването в близко разстояние и причинява драстични промени в поведението им в разстояние на 20 км.

Прокарването на кабели и шумът от обслужващите лодки означава, че безпокойството продължава и след като е свършено със строителството, казало е Дружеството за китовете и делфините.

Правителството на Великобритания има амбициозна програма за строителство на ферми за производство на вятърна енергия край бреговете на страната. Само пет ферми за вятър са в операция на острова, обаче седем са в строеж, а други 14 се планират. До 2020 година, ветровата енергия добивана в морето ще покрива 20% от енергийните нужди на Великобритания.

Въздействието в България. 

Във водите на България живеят три вида делфини. Засега единствено тюленът - монах е изчезнал, и то сравнително наскоро.

По Черноморието днес се развива икономика на масовия туризъм, в близост до която за тюлена не е възможно да обитава. Преди, общата икономическа активност след 1950те години от екологично неосведомени хора е довела до прогонването на тюлена.

Междувременно в България и в момента край брега се строят ветрови генератори, обаче това е повече опасно за прелетния път Виа Понтика. По-скоро строителството на ваканционни съоръжения, което се разраства, ще прогони делфините, живеещи в тези води, от брега. 

Някъде природата опазва ландшафта - по щастлива случайност, в община Шабла по североизточния черноморски бряг от север на юг минава студено морско течение, температурите на водата през лятото са непостоянни и не са толкова високи. Масовият туризъм там е невъзможен по тази причина и общината се ориентира към „екология", за да даде стойност на просторните си плажове.

В Черно море тюлени вече няма: руските биолози също признаха, че и в техните води тюлени монаси няма, дори и край Змийския остров. В Средиземно море са останали няколко стотин индивида и реинтродукцията на този вид все още е възможна, с цел един качествено нов вид туризъм. Това би било прекрасна европейска програма. Перспективни региони са Маслен нос и резерватът със своя акватория „Калиакра".