Трагедията в „Хаджи Димитър" и нейното развитие.

24 часа":

Взривените крили нитроглицерин

     Нови количества взривоопасни химикали, между които и нитроглицерин, иззеха вчера криминалисти от мазето на Лидия и Георги Цекови. Около 11,30 ч районът край блок 171 в софийския кв. Хаджи Димитър бе отцепен, във входа влезе екип на ДОТИ-1 на МВР, а съседи се притесняваха от нов взрив. Според източник от полицията открито е шишенце с нитроглицерин, както и метална туба и варелче с метанол и ацетин. Полицаите попаднали и на азотна и сярна киселина, намерени по-рано в дома на Надежда Любенова. В петък привечер Цекови станаха жертви на мистериозен взрив,избухнал в улична шахта до бл. 95 в квартала. Заедно с тях тежко бе ранена и близката им Надежда Любенова.

Труд":

Два чувала отрови открити в дома на взривената учителка

 Два черни найлонови чувала с химикали изнесоха вчера спецполицаи от дома на учителката по биология Лидия Цекова. По информация на агенция "Фокус" при обиска в жилището в бл. 171 в столичния квартал "Хаджи Димитър" са били открити стъкленици с 10 литра сярна киселина и 5 литра азотна киселина. Опасните отровни вещества бяха натоварени в микробус на служба ДОТИ-МВР, видя екип на "Труд".

Стандарт":

Взривената учителка бъркала дрога

СОФИЯ. Разхвърляни камъни и кървави останки от дрехи напомняха вчера на хората от кв. "Хаджи Димитър" за адския взрив, разкъсал учителката по биология Лидия Цекова. Тежко пострадаха съпругът й Георги и приятелката им Надежда Любенова. "Нещо страшно беше. Видях първо как тримата са над шахтата и наливаха в нея течност от 5-6 буркана и някакъв бял прах от кутии за сладолед", разказа ден след инцидента Георги Гешев. Мъжът живее в къщата на + 37 точно до мястото на драмата. Той сподели, че докато Лидия сипвала химикалите в канала, другите я гледали. Жената дори подритвала веществата с крак. След това се разнесъл ужасяващия гръм. Самият Гешев имал невероятен късмет.

Какво се случва с „Кремиковци".

„Труд":

„Кремиковци" може да спре на 23 октомври

     "Кремиковци" трябва да спре работа след 23 октомври тази година, ако дотогава не получи комплексно разрешително от екоминистерството. Това каза пред "Дарик" радио вчера зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

     За да бъде получен такъв документ, в комбината трябва да бъдат инвестирани 180 млн. долара, заяви Георгиев. Възможно е и да бъде дадено частично разрешително и тогава да бъдат затворени само част от инсталациите докато бъдат модернизирани.

Стандарт":

Митал нямал право да продава Кремиковци

СОФИЯ. Прамод Митал няма права да продаде "Кремиковци" и затова сделката се отлага. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред "Дарик". Според него нещата зависят от собствениците на облигациите, които са осигурили кредита от 325 млн. евро за комбината. "Те в момента държат нещата в ръцете си. Това са големи финансови играчи от Англия, Канада, а също така и Дойче банк. Те ще контролират бъдещия собственик, тъй като искат да си гарантират доходността на издадените облигации", обясни Димитров.

Какво точно губи държавата от фришоповете

24 часа":

Губим 400 млн. от фришопове

     Европейската комисия отдавна очаква България да закрие безмитните магазини по външните си граници и проблемът вероятно ще присъства в междинния доклад за напредъка на страната ни в понеделник. Това обяви вчера министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пред Дарик радио. Ако тези магазини се използват спекулативно, ако подхранват политическа корупция в България, е много важно българските институции изпреварващо да тръгнат в посока на закриването им, обясни тя. По нейна информация държавата губи от фришоповете 300-400 млн. лв., които биха зарадвали сектори като образованието, социалната политика и дома за деца с увреждания в Могилино, прочул се с лоши условия.

Труд":

Евросъюзът: Фришоповете ви раждат корупция

     В 12,30 ч българско време утре говорител на председателя на Еврокомисията (ЕК) Жозе Барозу ще обяви, че въпреки усилията си за година еврочленство България крета в евроинтеграцията си в две ключови области - правосъдието и вътрешния ред.

     Един от големите въпроси, който ще зададе на София, ще е за безмитните магазини по границите с Турция и Сърбия. Те генерират корупция, оборотът им расте, предупреждава Брюксел.

„Стандарт":

Пак тръгна спор за фришоповете

СОФИЯ. Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова поиска закриване на безмитните магазини по границите. Това е пореден спор за тези магазини. България често е критикувана от ЕС и САЩ, че фришоповете са източник на контрабанда и корупция, обясни тя пред "Дарик". С влизането ни в ЕС всички фришопове на входа на граничните пунктове бяха затворени.