Азиатските капиталови пазари отбелязаха изключително силна сесия днес, а японският борсов индекс Nikkei направи рекордно шест-годишно рали в следствие на силните американски данни и тези за сериозен ръст на японския БВП. Инвеститорите като че ли пренебрегнаха очакванията за рецесия в САЩ и се втурнаха да купуват акции.

Японският измерител Nikkei 225 отскочи с 4.3% до ниво 13 626.45 пункта, което беше най-силното му покачване от 2002 г. насам. Борсите на Южна Корея и Тайван се изстреляха с по над 4%. За сметка на доброто представяне на капиталовите пазари, държавните ценни книжа започнаха да губят от блясъка си, тъй като инвеститорите отново се насочват към по-рисковите, но и по-високодоходни позиции на фондовата борса.

Повод за тези рекорди беше излязлата тази сутрин новина за японското икономическо развитие, според която БВП на страната е нараснал с 3.7% през последното тримесечие на 2007 г., след като прогнозите бяха за едва 1.7% нагоре. През третото тримесечие на миналата година, БВП е растял с 1.3%. Вчера вечерта, докладът за американските продажби на дребно показа ръст от 0.3% през януари, което също беше против всякакви прогнози, а индексът Dow Jones скочи с 1.5% до ниво от 12 552.24 пункта. Технологичният индекс Nasdaq, пък се възползва от силните икономически отчети на компаниите, като успя да нарасне с 2.32% до 2 373.93 пункта.

Европейските капиталови пазари се очаква да отворят също на зелено, въпреки че няма да повторят рекордните стойности на азиатските пазари. Само минути преди официалното отваряне на търговията, фючърсите на всички европейски индекси са в диапазона 0.8%-1.0% нагоре. Родната ни фондова борса започва предпоследната за седмицата сесия с известно покачване на индексите, като за сега процентите не са големи. И днес българските инвеститори ще следят развитието на международните пазари, а предвид силното им покачване можем да очакваме по-сериозен дневен ръст и у нас.

Стоковите пазари, в съзвучие с общото позитивно настроение, също отбелязват сериозни покачвания. Платината и златото отскочиха тази сутрин до съответно $2000 и $912 за трой-унция, а петролът сорт американски лек се покачва с 19 цента до $93.46 за барел.

„Силните американски и японски данни, както и прекалено големите разпродажби през последния месец, накара инвеститорите да се втурнат обратно на пазара", така обяснява случващото се днес южнокорейски анализатор.