Бившият японски заместник финансов министър Ейсуке Сакакибара, ръководещ валутната политика на страната в края на 90-те години и по-известен с прякора си „Г-н Йена" заради водената от него политика насочена към евтината йена, е променил рязко мнението си. Сега той смята, че японската валута може да достигне дори ниво Y90 за долар към края на годината.

В интервю за вестник Los Angeles Times, Сакакибара е казал: „Дните, в които японското правителство лобираше за евтина валута са към своя край. Смятам, че е време финансовото министерство и централната банка да застанат по-твърдо зад скъпата йена".

„Преди десет години аз бях човекът, който правеше всичко възможно, за да може йената да остане евтина. Тогава това бе жизнено важно за икономиката ни. Фундаментите обаче се промениха рязко, а днес е време да подкрепяме националната си валута", продължава Сакакибара.

Според финансиста японският износ ще продължи да бъде конкурентоспособен и при ниво от Y80-Y85 за долар. По-скъпата йена ще има положително отражение на разходите за храна и енергия, които ще намалеят. Попитан за мнението му по въпроса с наближаващата американска рецесия, японецът е заявил, че САЩ трябва спешно да налеят още пари във финансовата система, за да я стабилизират.

Според него, САЩ не са се изправяли пред толкова голям проблем от Втората световна война насам, което бяха и думите на бившия председател на Федералния резерв Алън Грийнспан.

Сакакибара е направил паралел между сегашното икономическо положение в САЩ и японската криза от 90-те години на миналия век. Според него и двете кризи са започнали по идентичен начин, а именно със „спукването на имотния балон", а след това проблемът е достигнал търговските банки и целия финансов сектор.

„Кризата в САЩ достигне онези нива, при които задължително се нуждае от държавна помощ", продължава коментарите си Г-н Йена. „Проблемите на финансовите пазари се разпространяват като горски пожар, така че е време някой да използва пожарогасителя. Дори да изглежда, че ФЕД и финансовото министерство са свръх активни в действията си, има какво още да ни покажат", завършва японският финансист.