В Япония за първи път финансовият институт като директна последица от ипотечната криза пропада, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг". Почти 100 години животозастрахователят  Yamato Life Insurance трябваше дългове от 269,5 милиарда йени в съда защита от кредитори. Това първият крах в застрахователния бранш от седем години. Yamato принадлежеше към застрахователите на страната, които най-силно се ангажираха с рискови инвестиции и „заразени" от кризата. Експертите не изключват и други фалити.

Японският министър на икономиката Kaoru Yosano изрази опасения, че банкрутът на Yamato ще се отрази на японската финансова система.

Обществото трябва да се опита да компенсира високите разходи на своите застрахователни сделки с печалбите от вложенията с висока доходност като дълговите облигации, които са осигурени с ипотеки.  

„Ямато" и други застрахователи  имат наличности в акции, които претърпяха сериозен спад на борсите. Президентът на „Ямато" се изрази с дълбок поклон за краха. Дълговете на застрахователното дружество в края са около 11,5 милиарда йени, съобщават медиите.