Започна беритбата на ранните сортове череши в община Петрич. „Добра е реколтата тази година", заявиха пред агенция "Фокус" местни производители.
Цената на едро при изкупуването от черешовите масиви варира от 3.50 лв. до 3.80 лв. за килограм. При масовата беритба се очаква цената да падне значително от търговците-прекупвачи, затова се избързва и с брането.
Периодът на прибиране и реализация е около десет дни. Според собствениците в тези овошки не се влагат много разходи, освен за пръскане и работна ръка за беритбата.
Точно беритбата обаче е най-важната и трудоемка мярка, от която зависят доходите на производителя на череши, информира e-fermer.com. Установено е, че за прибиране на черешовата продукция се изразходват над 60 на сто от труда за отглеждане на дърветата, който е вложен през годината.
Важно е да се знае, че беритбената зрялост при черешовите плодове настъпва едновременно с консумативната.
Плодовете за консумация в прясно състояние се берат при придобиване на характерните за сорта цвят, големина на плода и специфичен вкус на плодовото месо.
Когато плодовете са предназначени за транспортиране на големи разстояния (за износ), те трябва да бъдат обрани 2-3 дни преди настъпване на беритбената зрялост, за да понесат успешно транспортирането, по време на което те доузряват.
При реализация на продукцията на вътрешния пазар плодовете се обират по-добре узрели. При беритбата може да се използват пластмасови кофи, кошници с подвижно дъно и други съдове, снабдени с кука за закачване.