Министерството на земеделието и горите още от днес започва интензивен диалог с банките, за да се осъществи необходимата организация по отпускането на парите от еврофондовете за земеделските стопани, обяви министърът на земеделието Нихат Кабил.

Първо ще се разговаря и ще се направи опит да се сформират схемите на плащания с банките, които имат най-много клонове в страната, предвид отдалечеността на земеделските райони.

Очаква се до края на септември да приключи съгласуването на държавите от ЕС по въпроса за субсидирането на земеделските райони. По думите на Кабил, ако обработката на заявленията приключи навреме и е готова организацията в банките, то изплащането на европарите би могло да започне преди края на есента.

Добре е тези пари да бъдат усвоени до края на 2007 г. и да няма излишъци за 2008 г., тъй като тогава трябва да има 5% нарастване от парите от еврофондовете и рискуваме да регистрираме натрупване на средства, които отново да не можем да усвоим, каза министър Кабил.

По думите му ще има разминаване в сроковете, в които земеделските стопани ще получат веднъж парите от преките плащания и след това средствата от допълнителните.

Тези пари ще бъдат получени по посочената от стопанина банкова сметка, но по различно време.