"Защо такситата мразят "Uber"", пише в. "Стандарт"
"Uber" спря да функционира у нас. Апликацията показва само това, че няма активни возила в момента. Това е следствие от решение, наложено от ВАС, аргументирайки се с това, че "Uber" практикува дъмпинг и нелоялна конкуренция. Че колите им не са жълти. Че не плащали данъци към общината. Че този изключително важен психотест не е присъщ на техните изисквания.
Нека да направим няколко сравнения. България е може би единствената държава в ЕС, която позволява ВСИЧКИTE таксита да са ярко жълти. И то такова ярко жълто, което буквално ти вади очите. Само в София има прекалено много таксита на база глава на население. И то визирайки легалните такива. Нелегалните таксита са си напаст, от която няма отърване, но съдейки по доскорошното решение - 150 коли на "Uber" са по-голям проблем, отколкото хилядите нелегални таксита, които оперират ежедневно, имитирайки наложени търговски марки с цени, минимум тройни на това, което би трябвало да е. И то с абсурдни похвати, като ребрандиране от "ОК Супертранс" на "ОН Сититранс", "ОК СтилТранс", "СК Спокойствие и комфорт", "ОК Супершанс" и др. Отделно от това - "Uber" не е нужно да плаща такса на общината, защото возилата са лични и не се нуждаят от поддръжка на стоянки. А нека и да си напомним катастрофата на спирката на Цариградско шосе, включваща таксиметров шофьор. И не са едно или две нарушенията, извършвани от таксиметрови шофьори, неща, на които сме свидетели на дневна база.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Китайската банка ICBC иска да отпусне заема от 650 млн. евро на БЕХ", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), въпреки че заявление за участие подадоха 2 банки. В отделен конкурс кандидатите за емисия облигации на БЕХ на същата стойност, които да предоставят и мостово финансиране, бяха 10 пъти повече, но до втория етап, който е подаването на оферти, ще бъдат допуснати 11, казаха за "Капитал Daily" запознати източници. ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014 г. 276.286 млрд. юана (43.455 млрд. долара), което е ръст от 4.8% спрямо 2013 г.
За да привлече повече кандидати и най-вече да изпълни изискванията на закона, БЕХ удължи срока за подаването на оферти за предоставянето на заема, тъй като до първоначалния срок само 2 банки бяха подали заявление за участие. Холдингът, който е дружество с над 50% държавно участие, обаче беше длъжен по закон да удължи процедурата, тъй като кандидатите са под пет. След като това условие е изпълнено, конкурсът може да продължи и с по-малко участници.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„От 2016 г. приемат в болница с пръстов отпечатък", четем на първа страница на в. „24 часа"
Всеки гражданин от 2016 година ще влиза в болница с пръстов отпечатък. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов във вторник и изненада и депутати, и здравната каса.
Персоналният пръстов идентификатор ще бъде въведен в края на януари и в аптеките.
По този начин пациентът щял да доказва присъствието си в болницата и в аптеката при получаването на безплатните и намалените лекарства.
Чисто технически пръстовият идентификатор е четец за личната карта и всеки български гражданин, който вади лична карта, има пръстов отпечатък в МВР, коментира в парламента министър Москов. Там идеята му за въвеждане на персонален пръстов идентификатор предизвика бурни реакции.
Прочети още от в. „24 часа"

"България губи 400 млн. евро по регионални проекти" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Закъсалите проекти по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. са 49 и са на обща стойност около 400 млн. евро. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова за изпълнението на всички проекти, които трябва да приключат до края на годината.

Шест от проектите изобщо няма да се изпълняват, защото досега дори нямат сключени договори. Високо рискови са 43 - три месеца преди крайния срок изпълнението им е едва 50-60%. Става дума за проекти за облагородяване на градската среда, в сферата на здравеопазването, както и за строежа на северната скоростна тангента на София. На този етап не може да се каже колко точно от европейските пари ще бъдат загубени, защото строежите вървят трескаво. По груби изчисления обаче става дума за поне 100 млн. евро - по проекти на малките общини и този за тангентата.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Българка номинирана за шеф във фонд на ЕС" е заглавиe от в. "Труд"
Илияна Цанова, която беше вицепремиер в последните две служебни правителства, е номинирана за зам. управителен директор на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, известен като плана „Юнкер". Това пише американското електронно издание „Политико". От Европейската комисия (ЕК) са потвърдили номинацията на Цанова за престижния пост.
Кандидатурата й е издигната от представители на ЕК и на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които влизат в управителния борд на плана „Юнкер". Според електронното издание обаче номинацията на Цанова може да не намери подкрепа от Европейския парламент. Институцията няма право да избира кандидатите, но може да одобри или отхвърли номинациите, направени от управителния съвет.
Прочети още от в. "Труд"

"Изключват от училище за снимка във Фейсбук" четем на първа страница във в. "Монитор"
Хващат те три пъти с GSM в час - отиваш да чистиш шумата от двора
Неприлична снимка или клипче на съученик или учител, качени във Фейсбук, се наказват с изключване. Онлайн поведението на децата присъства във все повече училищните правилници, като в някои школа мерките за опазване достойнството на ученици и педагози са строги и безкомпромисни. Така например в 51-во СОУ „Елисавета Багряна" има вече двама ученици, които са били изключени заради крайно неприличното си поведение във Фейсбук, накърняващо достойнството на ученичка и преподавателка. Миналата година момче направило колаж на една своя съученичка като сложило лицето й върху голо чуждо тяло, след което качило снимката във Фейсбук, разказа пред „Монитор" директорът на 51-во СОУ Асен Александров.
В правилника на 20-о СОУ също е записано, че ученикът няма право да публикува в електронните медии снимки и информация за съученици и учители без тяхното разрешение, както и снимки и информация за себе си без разрешението на родителите си.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Uber търси варианти да възобнови дейността си", пише в. "Капитал Daily"
Uber спря временно дейността си в София. Услугата в мобилното приложение на компанията за споделено пътуване е активна, но налични автомобили няма. Стъпката беше предприета, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предварително изпълнение на забраната за дейност, наложена от регулатора. Преустановяването на дейността на компанията в София беше обявено официално в понеделник вечер от мениджъра на Uber за България .
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Новият пакет за лечение не променя нищо", пише в. "Сега"
За пръв път от десетилетия здравен министър - Петър Москов, е сред политиците с най-висок рейтинг. Популярността му се дължи предимно на заканата отпреди година да не праща линейки в циганските махали, където бият лекари. Донякъде и на обещанията да направи така, че здравната система да лекува безплатно и безотказно тежко болните хора, вместо да издържа разни феодали, които източват здравната каса. Да се погрижи за пациентите, а не за нечий бизнес, и справедливостта да възтържествува най-накрая. Москов умее да говори цветно и експресивно, с лозунги, и да убеждава. Дори, макар и отново в областта на речта, и да действа - на бърза ръка тази година бяха приети ключови промени в най-важните здравни закони. Знакът е ясен - за разлика от предните, този министър ще прави реформа.
Прочети още от в. "Сега"

"МВФ с по-ниски очаквания за икономическия ни растеж", четем във в. "Монитор"
1,9% ръст на българската икономика прогнозира Международният валутен фонд (МВФ). За тази година очакванията за ръст на БВП са 1,7 на сто, показва докладът на МВФ за перспективите на световната икономика.
Прогнозата е по-ниска в сравнение с очакванията на българското Министерство на финансите, оповестени вчера. От ведомството очакват икономиката ни да нарасне с 2,3% през 2016 година, а 2015 година да завършим с ръст от 2 на сто.
Според МВФ през 2015 година ще отчетем средногодишна дефлация от 0,8 на сто, а през 2016 година стоките в потребителската кошница ще поскъпнат средно с 0,6. През 2014 година България отчете дефлация от 1,6%.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„11 български компании, 18 банки и 20 застрахователи в топ 100 в Югоизточна Европа", пише в. „24 часа"
11 български компании попадат в Топ 100 в Югоизточна Европа, показва класацията на SeeNews. 100,6 млрд. евро са общите приходи на 100-те най-големи дружества в региона за 2015 г.
В сравнение с 2014 г. общите приходи са се свили с 3,5 млрд. евро от 103,9 млрд. евро. Намаляла е и общата печалба - от 2,6 млрд. за миналата година до 2,3 млрд. евро за тази.
Приходите на почти половината от участниците са спаднали, по-нисък е и прагът за влизане в класацията- от 458 млн. евро за 2014 г. до 420 млн. евро за 2015 г.
Прочети още от статията на в. „24 часа"