Азиатските акции се покачиха рязко по време на днешната търговска сесия, след като технологичните компании Sony и NEC изнесоха по-силни от очакванията прогнози за печалбата, а авиокомпанията Qantas избегна стачните действия на служителите си.

„Обнадеждени сме от развитието на компаниите произвеждащи битова електроника", коментирал е сингапурски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.8% до 151.27 пункта, което бе най-силното му покачване от 2 май насам. Японският индекс Nikkei 225 добави също 0.8% към стойността и тя нарасна до 14 233.88 пункта.

Силното представяне на Sony и NEC бе допълнено от това на China Airlines и Eva Airways в Тайван, след новината че двете авиокомпании ще започнат да обслужват линията между Китай и острова с допълнителни самолети и през уикенда. В Хонк Конг пък видяхме сериозно раздвижване по позицията на Bank of East Asia, след като Goldman Sachs й повиши оценката на „купувай".

Американските акции също се представиха в много добра светлина вчера след излезлия доклад за по-нисък от очакваното индекс на потребителските цени. Според него инфлацията в страната е нараснала с едва 0.2% през април, което бе по-ниско от  очакванията на анализаторите. В същото време търговската верига Macy's и ипотечният брокер Freddie Mac оповестиха отлични тримесечни доклади.

По-ниската от очакваното инфлация в САЩ ще даде време на Федералния резерв да не покачва лихвеното ниво, като така подкрепи икономиката за по-бързото й възстановяване. Акциите на търговските и строителните компании са традиционно печеливши, когато лихвените нива са ниски.

„Хората бяха доста изнервени преди инфлационните данни. Когато се разбра, че нещата не са толкова лоши, всички се хвърлиха да купуват", коментирал е американски анализатор.

В началото на сесията, основните индекси покачваха с над 1%, но към края на деня ентусиазмът позатихна с оглед разразилото се прибиране на печалби. Липсата на още позитивни новини през деня бе главната причина ралито да не продължи.

„Блу-чип" индексът Dow Jones се покачи с 0.52% до 12 898.38 пункта. Широкият индекс S&P 500 добави 0.4% до 1 408.66 пункта, а технологичният Nasdaq покачи незначително с 0.1% до 2 496.70 пункта.

Тази сутрин доларът се понижава спрямо еврото до $1.5535 нивото, а към йената един долар купува Y104.75. Повод за рязкото поскъпване на еврото тази сутрин бяха изненадващо добрите данни за БВП на Германия и оставащата в ниски нива инфлация. В същото време цената на петрола се задържа около нивата на $124 за барел, а златото се котира без промяна на $867.70 за трой-унция.

В първите минути на днешната българска търговия индексите са в различни посоки, като BG40 покачва с над 1%, а Sofix се понижава с около 0.7%. За сега обемите остава по-малко от 1 млн. лв., а акциите на ТБ Първа инвестиционна банка са с 4% надолу при реализиран оборот от близо 60 000 акции.