Автомобилната индустрия е един от най-силните сектори на глобалната икономика, като леките коли са сред най-изнасяните стоки в световен мащаб. Любопитното обаче е, че пазарът се ръководи от едва 15 корпорации, които произвеждат повечето возила.

Към днешна дата лидер е германския конгломерат Volkswagen с приходи от 256,7 милиарда долара, а малко след него с такива от 260,8 милиарда долара е японският гигант Toyota. Трета е групата на Renault-Nissan-Mitsubishi, която генерира приходи от 189,8 милиарда долара.

Как обаче пазарът придобива сегашния си облик?

Японските марки, включително и Toyota, не са така популярни в световен мащаб преди няколко десетилетия. През 60-те и 70-те години на миналия век те "заливат" пазара на Северна Америка. Въпреки че те успяват да си спечелят добър пазарен дял още тогава, компаниите все още нямат репутацията, с която могат да се похвалят днес.

За да успеят да наваксат на фона на растящия пазар на луксозни автомобили за кратко време след 85-та се появяват техните марки Acura, Infinity и Lexus.

Някои други лидери на пазара обаче често използват възможността да придобият чужд бранд вместо да създадат нов от нулата с цел да завладеят нов сегмент на пазара. Такъв пример е индийската tata Motor, която в началото на 2000 година развива доста бързо бизнеса си. През 2008 година тя купи Jaguar land Rover от Ford.

Един друг подобен пример е Chrysler, която се превръща в обект на интерес от страна на два големи играча на пазара по различно време. През 1998 година германската Daimler се опитва да придобие марката, но сделката пропада.

11 години по-късно обаче италианската Fiat успява да го направи след като Chrysler фалира и към днешна дата двете компании продължават да са част от една група.

Днес повечето от тези 15 лидера в автомобилната индустрия притежават по няколко бранда и надали много хора знаят всички тях. Но пък могат да ги видят в следващата инфографика.

Courtesy of: Visual Capitalist