В началото на ХХ век пробег на автомобил от 100 000 км се е смятало за голямо постижение, но благодарение на технологичния прогрес отдавна това се превърна в норма.

Някои шофьори успяха да преодолеят дори повече от милион километра в колата си. За 6 от тези наистина съществуващи автомобила и техните собственици, разказва carextra.ru.

Снимка 507174

Източник: Wikipedia

Honda Accord от 1990 г.

Американският автомобилен ентусиаст Джо Лосисеро постави рекорд със за своята Honda Accord от 1990 г., като измина 1 милион мили, което е повече от 1 500 000 километра. За преминаването на границата от един милион мили, Джо получи подарък от японския автомобилен производител Honda - нов седан Accord.

Както казва грижовният собственик, за постигането на този резултат са му били необходими 15 години. Автомобилният ентусиаст си купува Honda Accord, която вече е изминала над 100 000 км и го смята за едно от най-успешните си придобивания. Джо отбелязва, че една от характеристиките на Honda Accord, която е произведена в началото на 90-те години, е почти пълното отсъствие на ръжда по купето, което го отличава от другите модели от онова време.

На колата му по време на експлоатацията са подменени тапицерията на купето и волана. След преодоляване на повече от милион км, трансмисията и двигателят на автомобила са останали оригинални; те са били ремонтирани само веднъж, без да се заменят фабричните части.

Снимка 507179

Източник: Wikipedia

Peugeot 504, произведено през 1988 г.

Границата от един милион километра бе прекрачена и от Peugeot 504, произведено през 1988 г. в Мелбърн. Първият собственик на автомобила Греъм Смит е фермер от провинциалния щат Куинсланд.

В продължение на 8 години той активно експлоатира колата в офроуд условия и пътува до отдалечени райони - колата измина много километри в силна жега. На 880 000 км автомобилът се нуждае от смяна на лагери, пръстени, цилиндрови глави, скоростна кутия и ангренажна верига.

След това колата е изпратена до Европа и се оказва в ръцете на втория собственик - любител на френската автомобилна марка, с която Пежото изминава милион километра. Основното предимство на този модел за средния клас е издръжливостта, надеждността и отличните характеристики на шофиране - той може да се използва дълго време без сериозни повреди.

Снимка 507181

Източник: Wikipedia

Saab SPG от 1989 г.

Шведският модел Saab SPG от 1989 г. също има автомобил с пробег от над милион километра. Собственикът на колата - Питър Гилбърт от Уисконсин, САЩ, е бил пътуващ търговец.

За 17 години той успява да измине повече от 1 500 000 км в купето си Saab SPG. След това, през 2006 г., Питър подарява автомобила рекордьор на музея в малкия град Хартфорд, Кънектикът, САЩ.

По време на експлоатацията на колата си, Питър смени почти 90 чифка гуми, също така заменени гарнитурата на цилиндровия блок и една предавка. След като е изминал над милион км в купето, Питър не е трябвало да сменя двигателя и турбокомпресора върху него, те са останали оригинални. Но тялото на колата има забележими щети поради движението през зимата по пътища, които са били обработени със сол.

Снимка 507182

Източник: Wikipedia

Volkswagen Beetle, произведено през 1963 г.

Volkswagen Beetle, издаден през 1963 г., изминава повече от 2 милиона км и е вписан в Книгата на рекордите на Гинес. Колата е собственост на Алберт Клайн, който живее в Пасадена, Калифорния, САЩ.

Емблематичният модел на германския производител се смята за най-масов в историята на компанията и неизменно е сред петте най-продавани автомобила в света. Volkswagen Beetle излиза от монтажната линия повече от 80 години и се характеризира със своята издръжливост, устойчивост на корозия и здрава каросерия.

Благодарение на наклонения покрив, компактният автомобил има просторен интериор за водача и пътника отпред, въпреки малкия размер на автомобила. Във вътрешността на Volkswagen Beetle се използват само висококачествени материали, седалките имат добра странична опора и широка гама от настройки. Също така съвременните "бръмбари" имат голям избор от двигатели и скоростни кутии.

Снимка 507183

Източник: Wikipedia

Mercedes-Benz W115 200d, произведен през 1976 г.

Друг рекорд е поставен от гръцки таксиметров шофьор на име Григориос Сачинидис, който измина повече от 4 600 000 км в своя Mercedes-Benz W115 200d. На Григориос са необходими 23 години, за да постигне този резултат. Водачът е купил своя автомобил Е-класа, който вече е бил каран в Германия през 1981 г., като колата е имала пробег над 200 хил. км.

След това Мercedes-а, произведен през 1976 г., е бил в експлоатация всеки ден като такси. Двигателят и скоростната кутия са ремонтирани няколко пъти. Шофьорите отбелязват за модела на Mercedes-Benz W115 200d мощност, надеждност, комфорт, висококачествена вътрешна тапицерия, отлично управление и добра динамика.

Километражът, постигант от Григориос, е най-големият пробег на автомобил Mercedes. За това постижение германската автомобилна компания представи на таксиметровия шофьор нов Mercedes C200 CDI, а легендарният му автомобил, който постави рекорд, бе поставен във фабричния музей на Mercedes-Benz в Щутгарт.

Снимка 507184

Източник: Wikipedia

Volvo P1800 от 1966 г.

Най-забележителният рекорд принадлежи на учителя от САЩ Ърв Гордън, който похарчи цялата си заплата, за да купи луксозно Volvo P1800, което придоби през 1966 година. След като купи кола, Ърв я кара до работата си всеки ден, а също така често използва новата си кола, за да пътува из страната. Колата му имаше над 2000 км на километража през първия уикенд.

По време на цялата експлоатация на автомобила той измина около 5 милиона км на редкия модел Volvo P1800, това постижение беше включено и в Книгата на рекордите на Гинес. Ърв обяснява тайната на дълголетието на тялото на колата си, като измива колата след всяко пътуване с топла вода, както и качествено и навременно обслужване.

Автомобилът на шведската компания се отличава с надеждност, безопасност, стилен дизайн и сглобяване на качествени материали. До този момент рекордьорът на Volvo P1800 е в изправност и американецът продължава да го използва, като изминава разстояние от 200 км дневно до и от работа.