Новият електрически SUV модел на Audi получи първото си голямо признание. E-tron бе посочена от щатската Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) като най-сигурна сред електромобилите, тествани от нея. Model S на Tesla и Chevrolet Bolt не успяха да се преборят за това признание.

Институтът е предоставил и поредица от видеа, които представят сблъсък на e-Tron от всички страни. Те показват как колата поема удар от няколко гледни точки, пише The Verge.

Автомобилът на Audi спечели положителни оценки от мнозинството в борда на IIHS в категориите, свързани с удари и катастрофи. Досега това е било най-доброто представяне, според IIHS, като институтът отличи автоматичната спирачна система на E-Tron - "PreSense Front", благодарение на която автомобилът избегна удар с 40 километра в час.

Автомобилът на Tesla Model 3 не е бил напълно тестван от института, но сега оттам казват, че са в процес на провеждане на тестове. Организацията все още не е тествал и Model X на Tesla. От компанията на Илън Мъск са изказали съмненията си относно метода и критериите, по които се определя безопасността на автомобилите, тъй като Model S не получи признанието за най-безопасен автомобил през 2017 година.

Добрите оценки от IIHS идват в точния момент за e-Tron, след като колата имаше труден старт. Смята се, че забавеното излизане на колата на пазара се дължи на ареста на главния изпълнителен директор на Audi. Той бе обвинен заради скандала с дизеловите емисии на Volkswagen. В действителност забавянето на дебюта на колата е било заради недостатъчния капацитет на батериите.

Щом излезе на пазара обаче, E-Tron се сблъска с друг проблем, а именно високият риск от пожар. Тогава компанията бе принудена да изтегли автомобилите.

Наред с колата I-Pace на Jaguar, E-Tron е един от първите електрически автомобили с дълъг пробег за луксозния пазар. Цената му започва от около 75 000 долара, а разстоянието, което може да измине е 328 километра с едно зареждане.