В разгара на финансовата криза известният американски инвеститор Уорън Бъфет дава малък за размера на неговото богаство заем на производителя на мотори Harley-Davidson. Тогава емблематичната марка губи голяма част от своите фенове, а компанията трябва да се спари със сериозния срив в търсенето и на приходите си.

Това се случва на 19 февруари 2009 година, като само няколко седмици по-рано от Harley-Davidson излизат с план за справяне със затруднената ситуация, включващ намаляване на разходите и намирането на финансиране в размер на 1 милиард долара, за да спасят бизнеса си.

Идеята им за преструктуриране включва още по-добро позициониране на марката им и конкретно привличането на по-млади клиенти, затварянето на заводи и обединяването на някои операции, прехвърлянето на други дейности към подизпълнители, а също така и освобождаването на около 1000 служители.

Парализираният финансов пазар обаче слага прът в колелото на плана им за привличането на капитал от 1 милиард долара. Заради това от компанията се обръщат за помощ към най-големия си акционер тогава - Davis Selected Advisers, както и към Berkshire Hathaway на Бъфет.

Те им отпускат общо 600 милиона долара за срок от 5 години със сериозна годишна лихва от 15%. "Това се превърна в мостът, който ни помогна да преминем през този тежък период", казва финансовият директор на компанията Джон Олин пред Fortune през 2014 година.

Вземането на кредит с висока лихва тогава е единственият начин за Harley-Davidson да получи необходимото финансиране, без да се разделя с дял от компанията.

Самият Бъфет прави серия от такива сделки по време на кризата между 2008 и 2009 година. Една от тях е за отпускането на заем от 5 милиарда долара на Goldman Sachs, както и 3 милиарда долара за General Electric.

Той успява да спечели 150 милиона долара от инвестицията си от 300 милиона долара в Harley-Davidson. В същото време обаче той щеше да спечели 1 милиард долара, ако беше вложил същата сума в акции на компанията, след като цената им се увеличава четири пъти между 2009 и 2014 година. На въпрос защо избира да подходи по този начин, Бъфет казва: "Знаех достатъчно, за да им заема пари. Но не и достатъчно, за да купя акции.".