В Китай започнаха реални пътни изпитания на "автобус на бъдещето" TEB-1, който позволява автомобилите да преминават под него, съобщи телевизионният канал Fox News.

Футуристичното превозно средство е проектирано така, че да работи на две опори, разположени от двете страни на автобуса. Съответно, между опорите. Дължината на TEB-1 е 22 метра, широчината – 7,8 м, а височината – 4,8 м.

Друга интересна информация е, че концептуално новото превозното средство е оборудвано със собствени светофари и може да превозва до 300 пътници. Не случайно някои го наричат не автобус, а нов тип метро.

Тестването на автобуса се проведе в град Цинхуандао, а преди по-малко от три месеца се състоя първото му представяне. Създателите му твърдят, че внедряването в практиката  на TEB-1 ще доведе до намаляване на задръстванията с 35%, пише Auto Motor und Sport.

Междувременно за момента не е ясно кога супер автобусът ще влезе в експлоатация. Но според агенция Xinhua интерес към новото превозно средство вече проявяват в Бразилия, Франция, Индия и Индонезия.