Европейската организация за безопасност на автомобилите публикува резултатите от краш тестове за шест модела. По-специално беше тестван хечбекът от осмо поколение Volkswagen Golf.

Новият "Голф" получи пет звезди от пет възможни. Безопасността на водача и на възрастните пасажери е оценена на 95%, на децата - на 89%, на пешеходците - на 76%, а работата на допълнителните устройства за безопасност - на 78%. Хечбекът показа почти максимални резултати при всички видове тестове. Но експертите отбелязаха ниска степен на защита на гърдите на задните пътници при челни сблъсъци по цялата ширина. В допълнение, вратите се отвориха по време на страничен удар.

Новият Nissan Juke също получи най-високата оценка. Малкият японски кросоувър получи 94% за защита на водача и на възрастните пътници, 85% за децата, 81% за пешеходци, 73% за предпазните устройства. Показанията, взети от манекените, разкриха риска от наранявания на гръдната област на водача при сблъсък с колона.

В допълнение, Euro NCAP проведе краш тестове на компактния кросоувър Ford Puma, както и на китайския SUV MG ZS и неговата електрическа версия. Тези коли също получиха пет от пет звезди.

Единственият модел, който получи само три звезди, беше китайският електромобил Aiways U5. Кросоувърът загуби точки, показвайки лоши резултати при страничен и заден удар. Освен това експертите имат претенции към системите за контрол на скоростта и задържането на колата в лентата на движение.