Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск изпрати имейл до служителите си във вторник, предупреждавайки, че ще трябва да контролират разходите с цел повишаване на печалбата за тримесечието, пише CNBC.

Тази година Tesla започна изграждането на нов завод край Остин, Тексас, както и един край Берлин. Компанията ще инвестира и в подобряване на бояджийските цехове във Фремънт, Калифорния.

"Инвеститорите залагат на бъдеща печалба, но ако, в който и да е момент, те заключат, че това няма да се случи, акциите ще бъдат мигновено смачкани като суфле с чук!", пише Мъск. В момента ценните книжа на производителя на електромобили се търгуват срещу около $580, като поскъпнаха седемкратно тази година.

Главният изпълнителен директор обаче посочва, че маржът е минимален - около 1% - и трябва да бъде подобрен.

В началото на 2020 г., насред забавяне на автомобилните продажби по света, Tesla намали заплатите на някои служители временно, прекрати договорите с временните служители и уволни неуточнен брой работещи.

По време на разговор с анализатори наскоро Мъск заяви, че компанията се опитва да "харчи пари възможно най-бързо и да не ги попилява". По време на същия разговор главният финансов директор Закъри Киркхорн заяви, че Tesla планира да увеличи капиталовите разходи с $2 млрд. през 2021 и 2022 г.

В имейла Мъск посочва още, че "за да се случи електрическата революция", електромобилите трябва да са достъпни за всички. И призовава служителите си да измислят начини как да спестят по "$0,50 тук" и "$0,20" там.

Сделки за над $100 млрд.: как Tesla ще влезе в S&P 500

Сделки за над $100 млрд.: как Tesla ще влезе в S&P 500

Включването на производителя на електромобили в индекса създава главоболия на Уолстрийт