Последните данни на застрахователите към средата на юли показват, че у нас 500 хиляди българи карат автомобили без сключена задължителната "Гражданска отговорност". А сега дори се предвижда увеличение на цената на застраховката, което постави въпроса дали броят на колите без тази застраховка няма да се увеличи.

Темата в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR коментираха Ивета Кунова и Коста Чолаков от Българската Асоциация на Застрахователните Брокери.

"Не бихме искали да коментираме цените, защото те се определят от пазара. В крайна сметка това е една застраховка, която е много важна, защото тя защитава именно пострадалите", посочи Чолаков. 

"От една страна пазарът е изключително конкурентен, защото има много играчи в тази застраховка, от друга страна, разбира се, имаме завишения на обезщетенията за телесни увреждания", добави той.

От асоциацията на брокерите напомниха, че при произшествия на пътя щетите на незастрахованите автомобили се покриват от общия гаранционен фонд.

Ивета Кунова обаче отбеляза, че противно на мрачната статистика, над 75% от автомобилите имат сключена "Гражданска отговорност" и добави: "Гражданската отговорност не е цялото застраховане...".

Утре, на специална церемония, ще бъдат отличени най-добрите застрахователни компании в страната , обявиха двамата гости.

"Тази година има много повече номинации, отколкото миналата година, което за нас е много добър знак, че ние сме дали добър пример и сме накарали и други компании, които не са участвали миналата година, да се включат тази година в конкурса", разказа Чолаков.