Продажбите на нови автомобили в Китай, най-големият пазар в света, продължават да намаляват. И през тази година не се очаква посоката да се промени, след като икономиката на страната се забавя, пише CNN.

Автомобилният пазар в Поднебесната империя се свива за втора поредна година, показват данни на Китайската асоциация на автомобилните производители. Общите продажби намаляват с 8,2 процента до малко под 25,8 милиона през 2019 г. През 2018 г. те се свиха с 3 процента, което първия спад от 90-те години насам.

През декември 2019 г. спадът е в размер на 0,1 процента, което означава, че последният месец на миналата година е бил 18-тият поред на свиване.През миналата година кризата се засилва заради слабия икономически растеж, търговската война със Съединените американски щати и новите, по-строги ограничения за вредните емисии, които влязоха в сила през лятото. Нежеланието на потребителите да правят скъпи покупки в период на несигурност също може да бъде обвинено за спада.

Прогнозите за тази година са малко по-добри, но анализаторите очакват нов спад от 2%.

Продажбите на електрически и хибридни автомобили също намаляват - с 4% до 1,21 милиона. Пекин иска автомобилите с този тип задвижване да отговарят за една пета от продажбите през 2025 г., но в същото време намали субсидиите при покупката им.