Автомобилната компания Renault ще създаде производствен хъб за електромобили в Северна Франция. По този начин компанията ще се конкурира по-добре на бързо развиващия се европейски пазар на електрически превозни средства, пише Bloomberg.

Според запознати източници френският производител на автомобили скоро ще обяви план за обединяване на дейностите на три съществуващи обекта в Дуе, Мобеж и Руиц в отделно дружество.

Производственият център ще бъде с капацитет от около 400 000 превозни средства и е ключова част от стратегията на главния изпълнителен директор на компанията Лука де Мео за увеличаване на производството на електрически и хибридни превозни средства на компанията.

Малко след като пое управлението през 2020 г., де Мео обяви пред синдикатите, че разработването на електромобил, който да струва по-малко от 20 000 евро, е от решаващо значение за компанията. Остаряващият вече модел Zoe беше най-продаваният електрически автомобил с батерии в Европа през миналата година, но тази година може би ще бъде изпреварен от модели на Tesla и Volkswagen.

Френската компания вече произвежда своя електрически кросоувър Dacia Spring в Китай и го продава в Европа.

Renault намали разходите и сви работната си сила във Франция на фона на спиране на производството поради недостиг на полупроводници.