В историческия град Сион в Швейцария стартира в тестови режим проект на Федералното пътно управление FEDRO, наречен SmartShuttle. По улиците на града вече се движат два електрически микроавтобуса Arma, производство на френската фирма Navya.

Маршрутката се контролира дистанционно, има паник-бутон, а пътуването е безплатно. 

Машината побира 15 пътника, 4 от които правостоящи, но по време на изпитанията се качват максимум девет души, а максималната скорост от 45 км/ч принудително е ограничена на 20 км/ч. Въпреки че Arma е напълно автономна, в салона постоянно се намира “водач за безопасноста”, който в случай на нужда е готов да дръпне внезапната спирачка, а през останалото време помага на пътниците да се качват и слизат.

Автобусчето не върви само в понеделник и има само две фиксирани спирки. Но може да бъде хванато и между тях с помоща на специално онлайн приложение за смартфон. Ако времето не е добро или пък състоянието на пътя не позволява, маршрутките не се движат. 

Това засега е единственият модел на марката Navya, създаването му е отнело почти десет години, а представянето пред широка публика за пръв път се състоя през октомври миналата година. Машината е изминала 10 000 тестови километра и е превозила 25 000 пътника. Готова за път тежи между 2100 и 2350 кг, а с полезния си товар 3150–3400.

Целта на проекта SmartShuttle е подмяна на традиционните градски автобуси с автономни електрокари, а тестовете ще продължат до октомври следващата година. Продукцията на компанията Navya вече е заинтересувала и немците, така че на хоризонта са тестове и в Германия. 

Източник: auto-press.net