Технологиите в автомобилостроенето напредват с все по-бързи темпове и колите вече се управляват главно от електроника и софтуер и много по-малко от стандартната механика.

С помощта на разнообразните си приложения смартфоните лесно се свързват с новите модели на различните марки. Повечето от новите коли са толкова високотехнологични, че чрез гласови команди можем да набираме телефони, да търсим и задаваме координати и маршрути в GPS системите или просто да сменим музиката.

А притежателите на Tesla дори могат да я "извикат" през смартфона си. Големите автомобилни компании вече инвестират сериозно и в разработването на автономни превозни средства, макар че те все още са концептуални модели, които са далеч от масово производство.

На фона на всички тези нововъведения стандартни аксесоари и дори важни части за функционирането на автомобилите ще останат в историята. Като ключовете например.

Германският автопроизводител BMW работи върху идеята изцяло да премахне ключовете за колите си и да ги замени с мобилно приложение. Компанията вече разполага с апликацията BMW App, а след нея пусна и личния асистент BMW Connected.

Фактът, че потребители постоянно носят смартфона си със себе си и наличието на приложението BMW App, което позволява на собственика да отключи автомобила си, прави старомодните ключове все по-малко необходими.

"Честно, колко хора наистина се нуждаят от това (ключ за колата, б.р.)?", пита риторично мениджърът, отговарящ за продажбите в германската компания Иън Робъртсън.

В интервю за Reuters той посочва, че на собствениците на новите модели на BMW вече не се налага да поставят ключа в стартера, ако искат превозното средство да запали.

"Те никога не изкарват ключа от джоба си, така че защо изобщо трябва да го носят?", казва Робъртсън.

Ето защо германският автопроизводител смята ключовете за ненужни и от известно време търси начин да се отърве от тях. "Проучваме дали е осъществимо и дали можем да го направим. Дали ще го направим сега, или в някакъв бъдещ момент, предстои да се види", посочва мениджърът.

Компанията е все по-фокусирана върху високите технологии, стремейки се максимално да улесни клиентите си.

През миналата година тя представи мобилното си приложение BMW Connected, което работи като личен асистент. Освен че отключва колата, то автоматично въвежда в навигацията на автомобила местата на срещите от календара ви и избира най-краткия маршрут до тях.

Приложението се самообучава - колкото повече го използвате, толкова повече се учи за вашите навици. Така ежедневният ви маршрут до работа ще бъде на първо място в списъка с дестинации на автомобила ви. Ако трафикът е натоварен, приложението ще ви изпрати известие да тръгнете по-рано.

Информацията за маршрути и места от други приложения също може лесно да се сподели с BMW Connected. Смартфонът бързо се свързва с автомобила, а дестинациите лесно се въвеждат в навигационната му система. Успешното изпълнение на задачите е гарантирано от облачните услуги на Microsoft.

Този персонален мобилен спътник сериозно улеснява графика и вече е широко използван както сред потребители на iPhone, но така и сред тези на Android.

Със сигурност останалите водещи автомобилни производители няма да останат по-назад и също ще въведат подобни функции в колите си (а някои вече са ги въвели).

Ето защо моментът, в който ще можем да отключваме и управляваме колата си изцяло през смартфона изглежда все по-близо.