Президентът на Франция Еманюел Макрон във вторник обяви план за 8 милиарда евро в подкрепа на автомобилната индустрия в страната, която е сред тежко пострадалите индустрии от коронакризата.

"Историческата интервенция ще има за цел да превърне индустрията във Франция в най-голямата в Европа", казва президентът. По неговите думи в момента около 400 000 коли стоят непродадени във фабриките, след като продажбите се сринаха с 80% в сравнение със същия период на миналата година.

"До края на юни вероятно ще имаме около 500 000 непродадени автомобила в сравнение със същия сезон на 2019 година. Това е безпрецедентна ситуация за сектора, който допринася за близо 16% от индустриалните продажби", коментира още той.

"4000 компании и 400 000 служители са засегнати от пандемията и те ще се удвоят, ако не предприемем мерки", предупреждава още държавният глава.

За да стимулират активността на потребителите, Париж планира да отпуска субсидии за закупуването на нови автомобили. Те ще бъдат в размер над 7000 долара за електрически и 2000 долара за хибридни модели, пише CNN Buisiness.

Държавната помощ ще има за цел да подпрепи най-вече производството на електрически и хибридни коли във Франция, като дългосрочната цел е страната да се превърве в европейски лидер в този сегмент през следващите две години. 

От схемата ще се възползва и френският гигант Renault. Според плановете производителят ще задържи производството в родината си и вероятно ще върне обратно там някои други дейности, които в момента са изнесени в чужбина.