Канадската Daymak представи триколесен електромобил с технология за копаене на криптовалута, която се активира, докато возилото е паркирано. Той ще се казва Spiritus, когато бъде пуснат на пазара, предаде Zero Hedge.

Всяко возило на компанията ще идва с предварително инсталиран криптопортфейл Nebula Wallet, както и с програмата за копаене Nebula Miner. Така той ще се превърне в първия електромобил някога, идващ с подобни технологии. От Daymak изтъкват, че "изкопаната" сума ще се равнява приблизително на пътните разходи за конвенционално зареждане, но в зависимост от употребата водачът може и да е на чиста печалба. Особено като се имат предвид някои характеристики на самия Spiritus.

По-интересното от гледна точка на Spiritus като превозно средство е, че той ще може да се заражда и чрез соларни батерии. Не е ясно колко време ще му отнеме до пълен заряд на батериите. Все пак потребителите ще трябва да почакат за него - той ще е на пазара едва около 2023 г.

"Колата Spiritus е за тези, които искат повече в живота, и ние се ангажираме да поставим нашите клиенти пред останалите. Предвиждаме бъдеще, при което пътните такси, паркинг таксите и разходите за шофиране ще бъдат платени директно с криптовалута", каза Алдо Байоки, президент на Daymak.

Предварителни поръчки за Spiritus вече могат да се правят, включително и в криптовалути като Doge, Ethereum, Cardano и Bitcoin. Това е сред първите компании за електромобили, приемаща плащания в такива.