Социалната мрежа Twitter може да има нов ръководител, след като милиардерът собственик Илон Мъск се допита до потребителите дали да се оттегли от поста и над 57% от тях отговориха с "Да". В анкетата се включиха над 17 млн. души, т.е. около 10 млн. от тях са се обявили против боса на Tesla и Space X.

Поредният епизод в драмата около водещата световна микроблогинг платформа засенчи последния скандал от края на миналата седмица. Twitter официално забрани линковете към конкурентни социални мрежи в публикации, които не са платени, а също и всякакви постове, които призовават към посещаването им.

Мъск пусна анкета сред потребителите, за това дали да остане начело на Twitter

Мъск пусна анкета сред потребителите, за това дали да остане начело на Twitter

Както посочва CNN, в списъка със забранените сайтове прави впечатление отсъствието на TikTok - китайската видео платформа, която се радва на голяма популярност, но е обект на засилено внимание от американските служби и регулатори заради връзките си с Пекин. Според медията фактор в случая може да е сериозният бизнес на Мъск в Китай.

Така или иначе, в понеделник сутрин българско време блог постът и официалните публикации, които обявяват новата политика, изчезнаха.

Twitter прогони конкурент и журналисти, критикували Мъск

Twitter прогони конкурент и журналисти, критикували Мъск

Собственикът на социалната мрежа твърди, че репортерите са публикували негова лична информация

В това време Мъск използва личния си акаунт, за да обяви, че всякакви следващи промени ще бъдат публично гласувани, както и да попита потребителите дали той самият да се оттегли. Един от придружаващите му постове беше твърде многозначителен: "Внимавайте какво си пожелавате, защото може да стане истина".

Междувременно, в списъка с най-използвани хаштагове на първо място е #ElonMuskIsAFacist (Илон Мъск е фашист - англ.).