Twitter блокира акаунтите на журналисти от големи телевизии и издания, както и профила на алтернативната социална мрежа Mastodon, съобщават световните медии. Това е поредна ескалация в отношенията между милиардера собственик Илон Мъск и част от потребителите на платформата.

Всичко започна преди два дни със закриването на акаунта на 20-годишния студент Джак Суини, който използваше публична информация, за да показва в реално време къде се намира личният самолет на Илон Мъск (макар по-рано да беше казал, че ще го остави в мрежата).

Защо големите световни компании обръщат гръб на Twitter

Защо големите световни компании обръщат гръб на Twitter

На този фон новите регистрации в социалната мрежа са на "исторически връх"

След това без възможност да публикуват се оказаха репортери от CNN, Washington Post, NYT, Mashable, The Intercept и ред други медии. Някои от тях са отразявали направеното от Суини, но не всички. Баннатите са автори на критични публикации по адрес на Мъск.

Отново в последните часове Twitter блокира акаунта на децентрализираната социална мрежа Mastodon, в която започнаха да се местят потребители след промените, които милиардерът направи, след като пое контрола над микроблогинг мрежата.

Потребителите пък не могат да споделят в Twitter линкове към публикации в Mastodon - автоматично се блокират като опасно съдържание.

Защо?

Макар да обявяваше себе си за абсолютен поддръжник на свободното слово (и покрай това да върна достъпа до Twitter на Доналд Тръмп голям брой фигури от крайната десница), сега Мъск поставя ясни граници. "Същите правила за разпространяване на чужда лична информация са в сила и за "журналистите", както са за всички други", написа милиардерът.

По думите му, ако някой публикува къде се намират журналисти от New York Times в реално време, "ФБР ще разследват, ще има изслушвания в Капитолия, а Байдън ще изнася речи за края на демокрацията". Мъск заяви, че няма против да го критикуват по цял ден, но не е приемливо да застрашават безопасността на него и семейството му.

Опитът му да обясни това директно на журналистите не беше особено успешен - след като го конфронтираха директно по темата "двойни стандарти", той напусна аудио чат с тях.

След това, в типичния си стил, Мъск направи анкета - кога да върне достъпа на журналистите. Има две опции - "Сега" или "След 7 дни".

По отношение на Mastodon коментар няма.