Втората най-голяма авиокомпания в Италия влиза в процедура на ликвидация. Air Italy спря полетите, а пътниците, които имат запазени билети до 25 февруари, ще летят с друга компания. Останалите ще получат парите си обратно.

Решението е било взето на среща на акционерите. Alisarda, основана от настоящия Ага Хан, контролира 51% от Air Italy, а Qatar Airways притежава останалите 49%. В изявление, последната дава сигнал, че е била готова да инвестира средства в компанията.

"Дори и при тази променяща се конкурентна среда и все по-трудните пазарни условия, които значително засягат индустрията на въздушния транспорт, Qatar Airways многократно потвърди обещанието си, като миноритарен акционер, да продължи да инвестира в компанията".

"Qatar Airways бе готова отново да изиграе своята роля в подкрепа на растежа на авиокомпанията, но това е възможно само с желанието на всички акционери".

Авиокомпанията, базирана в Сардиния, летеше в Италия и до дестинации като Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис.

Air Italy е последната от редица европейските компании в индустрията, които пострадаха тежко от конкуренцията и променящите се бизнес модели.

Забраната Boeing 737 Max да лети допринесе допълнително за проблемите на компанията. Тя притежава три такива модела.

Междувременно италианската правителство все още се опитва да съживи най-голямата авиокомпания в Италия - Alitalia, като търси инвеститори.

Рим дава още €350 милиона на Alitalia, а Lufthansa обмисля инвестиция

Рим дава още €350 милиона на Alitalia, а Lufthansa обмисля инвестиция

Италианската авиокомпания е на командно дишане през последните две години