Стартъпът Cultured Decadence, базиран в Уисконсин, е реализирала напредък в лабораторното производство на вещество, наподобяващо месо от омар и други "морски дарове", предаде Zero Hedge.

Тя твърди, че продуктите ѝ, имитиращи морски дарове, са хранителни, водят до спасяване на животински животи и са екологични.

Методът, по който се имитира месото на морските обитатели, се нарича "месо от клетъчна култура". При него се изолират отделни клетки от най-хубавите омари, уловени по крайбрежието на щата Мейн, след което се отглеждат техни копия в лабораторни условия. Самото им отглеждане се случва в богата на хранителни вещества течност, която се нарича "медия". Когато клетките "узреят", месото е готово за консумация.

"В действителност консумирате месо, което представлява само около 30% от омара", каза съоснователят и главен изпълнителен директор Джон Патисън. "Искаме просто да създадем процес с висока добавен стойност."

Прогнозата му е, че след като процесът е финализиран, морските - или по-скоро лабораторните - дарове на компанията ще могат да се появят във фризерите на магазините до няколко години. Първо обаче Cultured Decadence ще трябва да получи регулаторно одобрение, че продуктите му са подходящи за човешка консумация.

За момента, поне в САЩ, нито една подобна компания не е допусната до пазарите.

Лабораторното отглеждане на месо става все по-разрастваща се дейност през последните години. През 2020 г. калифорнийският стартъп Eat Just получи зелена светлина в Сингапур за продажби на лабораторно отгледано пилешко.