Пивоварният гигант Anheuser-Busch InBev NV се надява да получи до $9,8 милиарда свеж капитал при листването на азиатско-тихоокеанския си бизнес в Хонконг. Това ще бъде най-голямото първично публично предлагане през 2019 година, пише Reuters.

Budweiser Brewing Company APAC, която притежава портфолио от над 50 бири в региона, ще продаде 1,6 милиарда акции на цена между $5,13 и $6,02, гласи проспектът, или общо между $8,3 милиарда и $9,8 милиарда. Така компанията ще получи пазарна оценка от до $63,7 милиарда.

Дори при най-ниското ниво на цената, първичното публично предлагане ще бъде най-голямото в света. По-рано тази година Uber набра $8,1 милиарда в Ню Йорк.

AB InBev е посочвала, че IPO на азиатския ѝ бизнес може да помогне за създаването на пивоварен шампион в региона, където по-заможните потребители все по-често избират бири, които носят по-голям марж за компанията, като Budweiser и Corona.

Продажбата на акции ще помогне на борсата в Хонконг да настигне конкурентите NYSE и Nasdaq. Засега на острова се проведоха IPO за $8,9 милиарда срещу $14,9 милиарда и $17,9 милиарда за американските конкуренти.

Отговорът на инвеститорите пък ще даде и информация какво да очакваме на следващото голямо предлагане на акции. Китайската Alibaba Group Holding Ltd обмисля да продаде акции за $20 милиарда.

AB InBev получи €200 милиона глоба от Европейската комисия

Брюксел глоби с €200 милиона най-големият пивовар в света

Заради ограничаване на вноса