Изпълнителният директор на технологичния гигант Apple Тим Кук най-накрая коментира обвиненията, че производителят на iPhone залага на стратегия за избягване на данъчното облагане в Щатите.

В интервю за Washington Post той заяви, че компанията “няма да върне парите си в САЩ докато не бъде въведен по-справедлив процент на налога”. Става въпрос за корпоративния данък, който в Щатите е в размер на 35%.

Заедно с редица други американски корпорации, Apple също е обект на критики за това, че насочва печалбата си, направена зад граница, в чуждестранни държави, а не в САЩ.

Нестопанската организация Citizens for Tax Justice изчислява, че големите компании са успели да укрият над 2 трилиона долара в данъчни райове, пише CNBC. Противниците на тези практики обвиняват производителите за техните "непатриотични" действия.

“Става въпрос за настоящото ниво на данъка и няма общо с това дали подобни практики са патриотични или не”, коментира Тим Кук. “Нещата не се отнасят до това, че колкото повече плащаш, толкова по-голям патриот си”, смята той.

“Законодателството в САЩ, казва, че ние можем да съхраняваме въпросната печалба в Ирландия, например, или да я върнем обратно тук”, обяснява шефът на Apple.

Темата за избягването на облагането от страна на големите корпорации е сред обсъжданите от двамата кандидати за президент на Щатите – Донълд Тръмп и Хилари Клинтън.

Икономическият план на Тръмп: Изстрел в данъчната десятка

Данъчната революция на Доналд Тръмп

Кандидатът на републиканците предлага сериозно орязване на налозите в САЩ

Кандидатът на републиканската партия предлага корпоративният данък да бъде намален драстично до 15%.

Клинтън от своя страна предлага друг подход, за да бъде ограничена тази практика. Нейната стратегия предвижда да бъдат направени законодателни промени, които да затруднят т.нар. “данъчни инверсии”.

При тях компании придобиват чуждестранни такива с цел да преместят седалището си извън Щатите и да се възползват от по-ниското данъчно облагане в съответната държава.