Борбата с престъпността и недостига на квалифицирани кадри са най-големите проблеми за австрийските компании, които имат бизнес у нас. Резултатите бяха представени на традиционно вече събитие пред журналисти. 50 дружества от общо 88 анкетирани казват, че борбата с престъпността все още не е на достатъчно високо ниво. 48 настояват за повече правна сигурност, 39 за по-предвидима икономическа политика, 35 за политическа стабилност, а 28 посочват като проблем сферата на обществените поръчки, посочи Улрике Щрака, търговски съветник към посолството на Австрия в България.

Изследването посочва още, че голям проблем за 48 от компаниите е недостига на квалифицирани кадри. 39 се оплакват, че не просто няма квалифицирани, а никакви кадри. Инфраструктурата е проблем за 34 от анкетираните, а с една по-малко са посочили ниската производителност на труда у нас. 22 компании се надяват на повишение на покупателната способност на българина.

В изследването от 2019 година са участвали 88 австрийски фирми. 45% работят в областта на търговията, 40% в сектор услуги, а 15% - в производството.

31% от тях имат оборот между €2 милиона и €5 милиона, а 28% - годишен оборот от над €28 милиона. Две трети от тях са концентрирани върху българския пазар, а износът им е до 10%.

Запитани за прогнозата за развитието на българската икономика, 59% очакват да няма значителни промени през 2020 г., 16% очакват положително развитие, а 25% са песимистично настроени. През 2019 г. делът на оптимистично настроените мениджъри е бил 21,6%, а на негативно - 19%.

Австрийските компании са били попитани и за ефекта от въвеждането на еврото в България, като 65% смятат, че това ще се отрази положително.

С ниво на инвестициите от 4.041,4 млн. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Най-големите сред тях са А1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit.

В последната година имаше запитвания от различни австрийски фирми, които разглеждат България за потенциални инвестиции, посочи Щрака. Традиционно, България се конкурира със съседните на Австрия страни за нови чуждестранни инвестиции. Предимствата на България - ниските данъци и изгодната работна ръка, вече не са достатъчни, за да компенсират трудностите (липса на кадри, недостатъчна правна сигурност, слаба инфраструктура). За периода януари-септември 2019 г. чуждестранните инвестиции бяха положителни, но основно като портфейлни инвестиции, а не толкова в дълготрайни активи.