Бизнесът е онзи, който създава богатството в една държава. Неговото състояние - добро, или лошо, е истинският индикатор за това в какво здраве се намира икономиката на една страна. Водена от това разбиране за осма поредна година Първа инвестиционна банка отличи най-добрите български фирми.

Подбора се извършва от специална комисия, в която влизат финансисти и икономисти като иззпълнителния директор и член на УС на ПИБ Чавдар Златев, финансистът Емил Хърсев и мениджъра на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово Ваня Манова. В конскурса са участвали 300 фирми, отговарящи на изизскването да са с български капитал, български мениджмът и да представляват български бранд. Важно е да се знае, че много от тях не са клиенти на банката.

Церемонията по награждаването се проведе в галерия "Оборище 5" в София. Както заяви финансистът Емил Хърсев тази година, водещ критерий при оценката е бил устойчивостта на фирмите. Най-важен елемент за определянето на тази устойчивост е била ниската задлъжнялост - като съотношение между капитала и задълженията на фирмата.

При оценката фирмите са разделени на микро и малки и на средни и големи предприятия. Фокусът към микро и малките компании не е случаен. Според данните на националната статистика за 2018-а от всички, действащи 413 162 нефинасови фирми, 98.92% или 407 747 фирми попадат в групата на микро и малките компании - такива с до 50 човека наети лица. Според статистиката за 2018-а в такива фирми работят над 1 185 хиляди българи или 53.7% от всички заети в страната. Общият нетен приход на компаниите от тази група е около 11.37 милиарда лева или 59.06% от всички фирмени нетни приходи. Така погледнато, точно тези дружества осигуряват около половината от всички бюджетни приходи от корпортативно подоходен данък.

След анализ на резултатите на участващите в конкурса дружества първа награда в категория "Микро и малка фирма" бе връчена "Ботрон софтуер солюшънс" ООД. Тя съществува от 2013-а и разработва софтуерни решения за клиенти като Tesla, NASA, Audi, Apple и над 3000 други компании. Фирмата е специализирана в консолидирането на сървъри с голям обем от данни.

Тя се нареди и сред 50-те най-бързо растящи компании в класацията на Deloitte Technology Fast 50, която обхваща Централна и Източна Европа.

На второ място в тази категория бе класирана "АТМ" ООД, която се занимава с производство на инструментална екипировка, нестандартно оборудване и резервни части за машини в хранително-вкусовата промишленост и в транспортно-подемната техника.

Трета награда бе връчена на "Микро Макс" ООД, която е на пазара повечер от 20 години и е специализирана в производството на уплътнители.

В групата "Средна и голяма фирма" с първа награда де удостоено едно от най-големите предприятия за лекарства у нас "Антибиотик - Разград". То изнася своя продукция в повече от 25 страни по света.

На второ място бе класирана "Гидо" ООД - фирма производител на обувки от Пещера, основана през 1995-а, която изнася 90% от продукцията си в Евросъюза.

Трето място бе присъдено на "Екстрапак" - ООД. Това е компания с двадесет и четири годишна история и произвежда опаковки и чанти. Тя притежава три завода и 60% от продукцията й е за износ.

Наградата на публиката, която се определя чрез онлайн гласуване, бе получена от компанията за производство на месни и млечни продукти "Димитър Маджаров 2" ЕООД. Тя е основана през 1991-а като семейно дружество за търговия с хранителни продукти. През 1994-а започва собствено производство на колбаси, а година по-късно и на млечни продукти.

Специалния приз "Най-успешната българка в бизнеса" получи Татяна Бояджиева, управител на "Гардения 2006" ООД. Това е фирма с повече от 15 годинби опит в проектирането на, изграждането и поддръжката на паркови и дворни пространства. Наградата бе връчена от г-жа Одри Мотупи, която е една от най-влиятелните бизнес дами в Южна Африка и е партньор на конкурса.