Две български технологични компании ще участват в акселераторската програма за прохождащи стартъпи на Bosch - Bosch Startup Harbour, съобщиха от гепманската група у нас. В България тя се реализира съвместно с Bosch.IO - глобалното подразделение на Група Бош за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AIoT) и дигитализацията.

Bosch Startup Harbour дава възможност на технологични стартъпи да работят заедно с експертите на Група Бош и да получат достъп до иновации, технологии и бизнес ноу-хау, както и да допринесат за развитието на реален бизнес проект.

Програмата е създадена в Германия и вече четири години се развива успешно на немския пазар, но тази година тя отвори врати и за технологични стартъпи от други страни.

Избраните стартъпи от България са Efemarai и QuarkXR

Efemarai е основана през 2021 година от Свет Пенков и Даниел Ангелов, които се познават още от гимназията, а по-късно завършват заедно и университета в Единбург. Те създават платформа за тестване и подобрение на Machine Learning (машинно обучение) модели.

Мисията им е създаването на надеждно ML решение, което да решава и предотвратява проблеми в различни индустрии по-бързо и по-ефективно.

Групата Bosch в България отчита продажби за над 360 милиона лева

Групата Bosch в България отчита продажби за над 360 милиона лева

Над 12 милиона автомобила в света използват система, разработена от български екип

QuarkXR е технологична компания, която работи в сферата на Аugmented Reality (добавена реалност), Virtual Reality (виртуална реалност) и Extended Reality (разширена реалност).

Основана е през 2016 година и разработва изключително бърз софтуер за визуализация на големи и комплексни 3D модели в облака.

Софтуерът им позволява преноса на моделите в близко до реално време към потребителите с помощта на AR/VR очила и в същото време постига висококачествено потребителско усещане.

Стартъпът е официален партньор на Deutsche Telekom в сферата на 5G. QuarkXR работи още и с HTC, Nvidia и Dell.

"Много сме горди, че два български стартъпа ще участват в Bosch Startup Harbour. Това е страхотна възможност за тях да валидират бизнес моделите си, а за нас като компания също да подобрим и усъвършенстваме своите решения", коментира Синиша Джукич - генерален мениджър на Bosch.IO България.

Избраните стартъпи ще бъдат част от програмата в следващите четири месеца, като предстои да бъдат определени конкретните проекти, по които ще работят заедно с експертите на Bosch. Част от тях ще бъдат в сферата на изкуствения интелект.

Германският концерн инвестира €10 милиарда в цифровизация

Компанията уверено продължава дигиталната си трансформация, като наскоро стана ясно, че до 2025 година доставчикът на технологии и услуги ще инвестира €10 милиарда евро в цифровизацията и свързаността. Две трети от сумата ще бъдат вложени в разработването и разширяването на обещаващи нови технологии, с акцент върху устойчивостта, мобилността и Индустрия 4.0.

За технологиите на по-далечното бъдеще Хартунг обяви, че Bosch си партнира с базираната в САЩ технологична компания IBM в областта на квантовите компютри.

Целта на Bosch е да използва квантова компютърна симулация на материали, за да намери заместители на благородните метали и редкоземните елементи за въглеродно-неутралните задвижвания - електромотори и горивни клетки - през следващите 10 години.

 Bosch гледа към бъдещето, инвестира 10 милиарда евро в цифровизация

Bosch гледа към бъдещето, инвестира 10 милиарда евро в цифровизация

Германският концерн ще си сътрудничи с американския IBM