Германският концерн Bosch ("Бош") уверено продължава дигиталната си трансформация - до 2025 доставчикът на технологии и услуги ще инвестира 10 милиарда евро в цифровизацията и свързаността, става ясно от съобщение на компанията. Две трети от сумата ще бъдат вложени в разработването и разширяването на обещаващи нови технологии, с акцент върху устойчивостта, мобилността и Индустрия 4.0.

"Дигитализацията разкрива пред Bosch огромни възможности във всички бизнес сфери", заяви д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Bosch, на тазгодишната индустриална конференция за AIoT Bosch Connected World (BCW) - "Свързаният свят на Бош" в Берлин.

За технологиите на по-далечното бъдеще Хартунг обяви, че Bosch си партнира с базираната в САЩ технологична компания IBM в областта на квантовите компютри. Целта на Bosch е да използва квантова компютърна симулация на материали, за да намери заместители на благородните метали и редкоземните елементи за въглеродно-неутралните задвижвания - електромотори и горивни клетки - през следващите 10 години.

"Бош" интегрира в колаборацията с IBM дългогодишния си опит в симулацията на материали, които са особено важни за промишлени приложения. В замяна доставчикът на технологии и услуги ще получи достъп до над 20 супермодерни квантови компютъра чрез облака на IBM.

"Бош" цели с помощта на бъдещите поколения квантови компютри да определи свойствата на новите материали по начини, които биха затруднили конвенционалните компютри като време и сложност. Работата върху квантовите алгоритми за изследване на интересни случаи на употреба, ще включва изследвания на експерти от Bosch и IBM.

Освен от новите материали за горивни клетки, "Бош" се интересува и от нови магнити за електродвигатели, които са по-леки, по-компактни, по-ефективни и по-достъпни. Тези нови материали обещават да бъдат по-екологични от редкоземните елементи.

Boston Consulting Group смята, че пазарът на квантови компютри, заедно с новите продукти и услуги, ще бъде на стойност около 850 милиарда долара през следващите 15 до 30 години. Прогнозите за квантовата сензорна технология също са обещаващи - McKinsey очаква този пазар да нарасне до цели 7 милиарда долара през идните години. "Квантовата технология е от решаващо значение за технологичния суверенитет на Европа. Важно е да не оставяме другите региони да се развиват сами, а без забавяне да разкрием индустриални области на приложение и да разработим бизнес модели", казва още Хартунг.