Есента трябва да даде началото на края на недостига на служители, които измъчва най-голямата икономика в света. Допълнителните помощи за безработица изтичат. Училищата отварят, което позволява на множество родители да се освободят от задачата да гледат децата си целодневно. И така, икономистите и предприемачите смятаха, ще последва наводнение от служители, пише The New York Times.

Но се случи друго: през септември броят на заетите намаля. Пет милиона души по-малко работят в края на деветия месец отколкото преди началото на пандемията. Три милиона по-малко търсят работа.

Мудният процес създава главоболие за администрацията на Байдън, която разчита на силното икономическо възстановяване да даде инерция на политическите ѝ планове. Наблюдателите не знаят колко дълго тази ситуация ще се задържи.

Републиканците хвърлиха вината върху щедрите помощи за безработица, но щатите, които спряха плащанията по-рано, не отчетоха увеличение на заетите. Демократите смятат, че компаниите могат да намерят работници, ако увеличат заплатите - но недостигът не е ограничен само до сектори с ниски възнаграждения.

Икономистите посочват, че има множество сложни и преплетени фактори - много от които продължават да имат ефект.

Здравната криза прави работата опасна за някои хора, а натрупаните през пандемията спестявания помага на други да отказват предложенията за работа, които не искат. Психологията също играе роля: изследванията показват, че пандемията накара много хора да преосмислят приоритетите си. И вълната отворени позиции ги мотивира да чакат по-добри предложения.

Крайният резултат е, че за първи път от десетилетия работниците по цялата стълба на доходите определят правилата. И използват позицията си не само за по-високи заплати, но и за по-гъвкави часове, по-щедри социални придобивки и по-добри условия.

Рекордните 4,3 млн. са напуснали работа през август. "Сякаш цялата страна се намира в някакъв вид синдикални преговори", обобщава Бетси Стивънсън, икономист от Университета в Мичиган и съветник на президента Обама. "Не знам кой ще спечели, но изглежда, че работещите имат предимство".

Къде изчезнаха 4,3 млн. работници, пита и The Wall Street Journal. Изданието изчислява, че толкова по-голям щеше да е броят на заетите, ако същият дял от населението на възраст над 16 г. работи или търси работа, както преди пандемията. През февруари 2020 г. то бе 63,3%, а през септември т.г. е 61,6%.

Липсата идва в момент, в който американските работодатели се опитват да запълнят десет милиона работни места и да посрещнат растящото търсене от страна на потребителите.

В сектори като производство, търговия на дребно, транспорт и логистика, комунални услуги, професионални и бизнес услуги служителите напускат или на, или близо до рекордни в историята темпове. Участието на пазара на труда спада сред всички демографски групи и сектори, но особено бързо сред жените, работниците без диплома за висше образование и тези, които работят в по-нископлатени индустрии - в хотелите, ресторантите и в грижата.

Спадът в заетостта в началото на пандемията е най-големият от поне Втората световна война насам. През миналото лято се отчете частично възстановяване, но оттогава се задържа около най-ниските нива от 70-те години насам - въпреки значителния икономически ръст и най-силното покачване на заплатите от години.

Някои икономисти допускат, че ситуацията отразява по-дългосрочни промени: движено от пандемията по-ранно пенсиониране. Редица експерти очакват недостигът да продължи години, а някои дори допускат, че това ще е новото нормално: от 52-ма икономисти, запитани от изданието, 22-ма смятат, че участието на пазара на труда никога няма да се завърне на предпандемични нива.

Обичайно, след рецесия, потребителите избягват да харчат фриволно, а бизнесът да раздува щата - и съкратените по-рано търсят трескаво работа. Този път търсенето е стабилно, работодателите търсят нов персонал под дърво и камък, но служителите не искат или не могат да се върнат.

Ситуацията е особено трудно за големите работодатели, които традиционно увеличават броя на заетите покрай празниците. Amazon и Walmart търсят поне 300 хил., а UPS и FedEx имат планове да наемат 200 хил.Добрата новина е, че служителите печелят по-високи заплати. Продуктивността им също расте: с 5% между първото и второто тримесечие на 2021 г.

Някои от причините са свързани. Детските градини, където не достигат служители, връщат семейства. Броят на хората, заети в детската грижа, пада със 108,7 хил., или 10,4%. Заплатите на заетите растат също с 10%. Така е по-трудно да бъде намерено място за детето, а където има такова, е по-скъпо. Което кара някои родители просто да си останат вкъщи.

Затварянето на граници намали броя на имигрантите. Редица бейби бумъри, които се опасяват от вируса и чиито състояние нарасна заради бичия пазар, се пенсионират по-рано. Помощите също играят роля: много хора се замислят два пъти, преди да се върнат на тежки, но нископлатени позиции.

Работодателите започват да се нагаждат: ресторантите например намаляват часовете, в които приемат клиенти. Други бизнеси намаляват броя на предлаганите услуги.

Много други бизнеси разглеждат автоматизацията като решение на недостига: бензиностанции без персонал, безкасови магазини и таблети за поръчка в ресторантите са част от примерите. Общо, инвестициите в подобни технологии нарастват с 16% през 12-те месеца до края на юни, при средно 4% през последните 10 години.

Други карат служителите си да работят повече. В производството служителите работят средно по 4,2 часа над договореното всяка седмица през миналия месец, при 2,8 часа през април 2020 г.

Добрата страна на недостига на пазара на труда

Добрата страна на недостига на пазара на труда

Силата отново е на страната на работниците - включително заетите в по-нископлатените индустрии