Подобно на много други компании в САЩ, Boeing също остави на заден план увеличаващия се дефицит в пенсионния фонд, докато раздаваше награди на акционерите. Сега компанията започна да обръща внимание, но начинът, по който ще го попълни, предизвиква критика сред част от специалистите, пише Bloomberg.

Миналият месец Boeing направи най-голямата вноска от над десетилетие. Но вместо да вложи средства, производителят на самолети пренесе собствени акции на стойност 3.5 милиарда долара, включително тези, които изкупи през последните години. Очаква се, че през следващата година те ще бъдат продадени.

Ходът е смел и предизвика одобрение от много на Уол Стрийт. Но според експертите рискът не си заслужава. След рекордното рали през тази година, в рамките на което дяловете повишиха цената си с 58%, Boeing залага, че ще може да продължи добрите си финансови резултати, а акциите ще поскъпнат още.

А и производителят има парите - през последните три години компанията генерира достатъчно излишни средства, за да изкупи обратно свои акции на стойност 30 милиарда долара.

Ако този план се обърка, в крайна сметка фондът, в който има 57 милиарда долара, може да се окаже в по-лошо положение, отколкото досега. "Идеалният вариант е в него да поставиш активи, които няма да поевтинеят във време, в което компанията страда", казва Даниел Бергстресер, професор по финанси в Brandeis International Business School.

В момента "дупката" в пенсионния фонд е в размер на 20 милиарда долара. И в съотношение с печалбата акциите на компанията се търгуват на най-високото ниво от десетилетие, което е знак, че може да последва отдръпване.

Boeing не е съгласна и смята, че стратегията няма как да се провали. Рано е да се предвиди как ще се развие ситуацията за компанията, чийто акции исторически се влияят твърде много от движението на цялата икономика.

Производителят на самолети не е единственият, който прилага тази стратегия. GE планира да внесе в пенсионния си фонд 700 милиона долара в акции, а IBM - 28 милиона долара.