Четири от най-големите технологични компании в света - Facebook, Amazon, Netflix и компанията-майка на Google Alphabet се оказаха в центъра на тежка сесия за американския фондов пазар. Тя доведе до изтриването на 200 милиарда долара от пазарната капитализация от т.нар. FANG група, в която влизат тези гиганти.

Акциите на всяка от тези компании изгубиха между 14 и 24% от стойността си през октомври, пише Reuters. В резултат комбинираната пазарна капитализация на технологичните лидери падна от рекордните 2,5 трилиона долара през юли до 1,93 трилиона долара в понеделник.

Снимка 386453

Източник: Thomson Reuters

До голяма степен причина за спадът се оказа Amazon, която представи по-слаби от очакваните тримесечни резултати. Това доведе и до засилване на коментарите, че компанията на Джеф Безос вече е изправена пред сериозна конкуренция.

Акциите на гиганта в онлайн търговията изгубиха 14% от стойността си вчера, което беше най-големият им спад от 2014 година насам.

Следващият удар за FANG групата може да дойде с представянето на финансовите резултати на Facebook. Анализатори очакват социалната мрежа да отчете ръст на приходите си от 33% за третото тримесечие, което ще бъде най-слабият темп на растеж от излизането на компанията на борсата през 2012 година.